President Chili wil Valparaiso ingrijpend verbouwen

Ongeveer 2500 woningen zijn volledig verwoest door het vuur dat zich door stevige windvlagen en droge gewassen snel kon verspreidde. Meer dan 11.000 mensen zijn door het vuur dakloos geraakt.
ANP Ongeveer 2500 woningen zijn volledig verwoest door het vuur dat zich door stevige windvlagen en droge gewassen snel kon verspreidde. Meer dan 11.000 mensen zijn door het vuur dakloos geraakt.
De Chileense president Michelle Bachelet heeft beloofd om de door brand verwoeste havenstad Valparaiso te herbouwen. Bachelet heeft een plan om de stad in ere te herstellen en wil voorkomen dat er opnieuw wordt gebouwd op heuvels die niet kunnen worden beschermd tegen natuurrampen. Dat betekent wel dat een groot deel van de 12.500 mensen wier huizen in rook opgingen een ander plekje moeten vinden.

De felle natuurbranden braken zaterdag uit en konden zich door de dichte bebouwing op de heuvels rond de stad snel verspreiden. De autoriteiten denken dat het nog twintig dagen kan duren voordat de laatste brandhaard is gedoofd. De vuurzee heeft tot dusver 2.900 huizen in de as gelegd. Vijftien mensen zijn omgekomen en honderden zijn gewond geraakt.

Volgens planologen moet veiligheid voorop staan bij de wederopbouw. De infrastructuur moet worden verbeterd en de straten verbreed. Critici zijn echter bang dat veiliger bouwplannen de rijke cultuur van de stad in gevaar zullen brengen. Dit mag wat Bachelet betreft echter geen obstakel zijn. "Het beschermen van mensen is de prioriteit. Een nieuwe plek voor ze vinden de tweede", zei Bachelet, die er aan toevoegde dat ze desnoods beslag wil leggen op bepaalde stukken grond. "Eerlijk waar, ik geloof dat we meer moeten doen. Het is niet genoeg om huizen te herbouwen of gezinnen te ondersteunen. We moeten iets ingrijpenders doen."

De hele stad staat nog steeds onder militair bestuur. Zo'n vijfduizend brandweerlieden, agenten, parkwachters en militairen zijn betrokken bij de bluswerkzaamheden. Meer dan twintig helikopters en blusvliegtuigen proberen de vuurzee vanuit de lucht te doven.

Een beeldje tussen het puin van woningen in Valparaiso.
REUTERS Een beeldje tussen het puin van woningen in Valparaiso.
Inwoners van Valparaiso ruimen het puin in hun woonplaats op.
REUTERS Inwoners van Valparaiso ruimen het puin in hun woonplaats op.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.