President Bouterse ook na veroordeling nog betrokken bij drugshandel

REUTERS
De Surinaamse president en ex-dictator Desi Bouterse was na zijn veroordeling in Nederland wegens drugssmokkel in 1999 nog jaren betrokken bij drugscriminaliteit. Dat blijkt uit geheim Amerikaans diplomatiek berichtenverkeer dat in handen is gekomen van de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad.

Volgens de door de NRC ingekeken berichten kreeg het huidige staatshoofd van Suriname "de middelen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel". Het gaat om inlichtingen uit 2006, toen Bouterse nog parlementslid was. De Surinaamse politie pakte toen Shaheed 'Roger' Khan, een drugshandelaar uit Guyana, op. Khan en Bouterse hadden volgens die inlichtingen "sociale en operationele banden".
 
De diplomatieke berichten noemen plaatsen in Suriname waar de twee elkaar zouden hebben ontmoet. Bouterse reisde ook regelmatig naar Guyana. Khan zou betrokken zijn geweest bij de verkoop van wapens aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, in ruil voor drugs.
 
NRC schrijft dat Bouterse en Khan ook betrokken zouden zijn bij "moorden en geplande moorden" in eigen land. De toenmalige Surinaamse minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi worden aangewezen als doelwitten. (belga/vsv)