Première van 10de symfonie van Beethoven door algoritme pas in november

Ludwig van Beethoven
Bridgeman Images Ludwig van Beethoven
Een versie van de tiende symfonie van Ludwig van Beethoven, volledig gecomponeerd door kunstmatige intelligentie, zal naar verwachting in november voor het eerst in Bonn worden uitgevoerd. Dit meldt Deutsche Telekom, die het project opstartte, maandag. De oorspronkelijke datum voor de première was eind april, maar die werd uitgesteld door het coronavirus.

Dit jaar zal de 250ste verjaardag van de Duitse componist gevierd worden, maar die liet slechts een paar handgeschreven schetsen achter voor een tiende symfonie. "We proberen het muzikale universum waarin Beethoven zich bevond te reconstrueren", zegt Matthias Röder, de projectmanager. Een internationaal team van musicologen, componisten en computerexperts werkt sinds 2019 aan een update van de symfonie.

Door het virus is ook de grote Beethoven-tentoonstelling in de Bundeskunsthalle gesloten van 14 maart tot 19 april.

Lees ook: “Ik ben Ludwig van Beethoven”: in Vlaanderen leven twee verre familieleden van de componist met dezelfde naam (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.