Premier van Oostenrijk heeft genoeg van FPÖ: “De nieuwe verkiezingen zijn geen wens maar noodzaak”

Na het uiteenvallen van de coalitie tussen de ÖVP en de FPÖ zullen de Oostenrijkers begin september een nieuw parlement kiezen. Dat kondigde de bondspresident Alexander Van der Bellen na gesprekken met bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP). Het land moet het vertrouwen in de politiek zo snel mogelijk herstellen, aldus Van der Bellen. Een gelekte video bracht vicekanselier Heinz-Christian Strache van zijn extreemrechtse coalitiepartner FPÖ in opspraak. “Ik moet eerlijk zeggen: genoeg is genoeg”, zei Kurz in een toespraak waarna de regering viel. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De nieuwe verkiezingen zijn geen wens, maar een noodzaak”, zei Kurz. In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen moet een maximale stabiliteit worden bereikt. De regeringsleider kondigde aan dat hij daartoe met alle partijen in gesprek zou gaan.

Zaterdag beëindigde Kurz de samenwerking met de rechts-populistische FPÖ in de regeringscoalitie. Hij liet merken het optreden van de FPÖ echt zat te zijn. Hij verweet de Vrijheidspartij van Oostenrijk zijn hervormingsplannen te schaden en hij krijgt niet de indruk dat deze coalitiepartner bereid is te veranderen. 

Het laatste zetje werd gegeven door een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouwelijke Russische investeerder praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Strache bood zijn ontslag noodgedwongen aan. “Het was dom, onverantwoordelijk en fout”, zei Strache. “Het was typisch door alcohol veroorzaakt machogedoe.” Tegelijk noemde de politicus de gelekte video “een gerichte politieke aanslag”.

De reactie van bondskanselier Kurz liet lang op zich wachten, maar kort voor 20.00 uur verscheen hij toch op een persconferentie. Hij legde uit dat hij geen andere oplossing zag dan aan de president nieuwe verkiezingen voor te stellen, 516 dagen na de start van zijn regering. Met de FPÖ gaat het niet meer, zei hij, en de sociaaldemocratische SPÖ ziet Kurz om inhoudelijke redenen niet zitten als nieuwe partner. 

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen zei later dat verkiezingen nodig zijn om het vertrouwen van het Oostenrijkse volk terug te winnen. Over de video met Strache zei de president dat die een verkeerd beeld geeft. “Zo is Oostenrijk simpelweg niet”, zei hij. “De Oostenrijkse bevolking moet kunnen uitgaan van de integriteit van de regering, de integriteit van wie verantwoordelijkheid draagt en de integriteit van de instellingen.”

In de val gelokt

Op de videobeelden is te zien hoe Strache enkele maanden voor de verkiezingen samen met Johann Gudenus, de huidige fractievoorzitter van FPÖ in het parlement (die ook vandaag aankondigde ontslag te nemen), een Russische vrouw ontmoet in Ibiza. De mannen zouden haar lucratieve bouwcontracten hebben aangeboden in ruil voor het opkopen van de Oostenrijkse tabloid Kronen Zeitung, die positief zou schrijven over hun partij. 

De ontmoeting duurde zes uur en werd gefilmd met een verborgen camera. De vrouw was helemaal geen miljonair. Bedoeling was om de voorzitter van de FPÖ in de val te lokken. De Duitse kranten Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung zeggen niet te weten wie er achter de operatie zit.

Strache erkende aan de journalisten dat die avond had plaatsgevonden, maar ontkende dat hij "enige vorm van voordeel aangeboden kreeg of kreeg. Hij verklaarde nog dat er "veel alcohol werd geconsumeerd" die avond en dat er een "grote taalbarrière" was zonder "professionele tolk".

Ontslag

Vandaag heeft hij zijn ontslag aangeboden. De FPÖ-leider bood zijn ontslag aan om te vermijden dat de coalitie tussen de FPÖ en de ÖVP zou instorten, zei hij. Naast zijn functie als vicekanselier, stapt Strache ook op als leider van de FPÖ. “Mijn plaatsvervanger Norbert Hofer zal de leiding van de partij vanaf nu op zich nemen”, aldus Strache. 

Ook FPÖ-fractieleider Johann Gudenus stapt op. De 42-jarige politicus maakte het nieuws vandaag wereldkundig. Hij zei te betreuren dat hij het vertrouwen van de kiezers, ambtenaren en medewerkers heeft geschonden door zijn gedrag. 

Kritiek

Annegret Kramp-Karrenbauer, voorzitter van de Duitse christendemocraten (CDU), heeft kritiek geuit op extreemrechts, na de regeringscrisis in Oostenrijk.

Kramp-Karrenbauer zei dat rechtse, populistische partijen bereid zijn hun land te verkopen voor persoonlijk gewin. “Zelfs al is het voor een broodje. Deze mensen mogen in Europa geen verantwoordelijkheid krijgen”, zei ze op een partijbijeenkomst in Cuxhaven.

Ook in deelstaat Burgenland komt er einde aan regering met FPÖ

In de Oostenrijkse deelstaat Burgenland, die grenst aan Hongarije, komt er na vier jaar regeren een einde aan de coalitie tussen SPÖ en het rechts-populistische FPÖ. Dat kondigde minister-president Hans Peter Doskozil zondag aan. De verkiezingen van 2020 worden vervroegd, maar een precieze timing is er nog niet.

De val van de deelstaatregering zou ook verband houden met het video-schandaal dat dit weekend uitbrak en waarop te zien is hoe FPÖ-leider Heinz-Christian Strache bereid was om zich te laten omkopen.

De coalitie tussen SPÖ en FPÖ in Burgenland was van bij de aanvang omstreden. Doskozil en zijn voorganger Hans Niessl behoren tot de rechtervleugel van de sociaal-democraten, maar kregen intern heel wat kritiek omdat ze regeerden met een rechts-xenofobe partij.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Hoe het ook zij, Strache heeft zijn partij en de Oostenrijkers verraden. Ik neem aan dat hij niet in een zatte bui was toen hij toegezegd had tot die meeting. Schandalen zijn van alle strekkingen, links en rechts. Macht corrumpeert, het is maar een goede zaak dat dergelijke dingen aan het licht komen en ik vind Alexander's besluit in deze meer dan redelijk/eerlijk. Dat mag ook gezegd worden.

 • Frans Peeters

  Heeeeeeeeel verdacht, maar geen namen van acteurs die dit opgesteld en betaald hebben

 • Sylke Buysse

  Tja, dat is dan ook de GROEN LINKSE Alexander Van der Bellen - en dat DIE de pest heeft aan de nationalisten van de FPO waarmee hij tegen zijn zin moest regeren, spreekt voor zich....Overigens zou men beter es kijken naar degenen die VOOR de verkiezingen (!) dus een "valstrik" opstelden om de toen toekomstige winnaars (FPO dus) alvast te kunnen discrediteren....(!)

 • Eric Leysen

  David Laetitia , moeten we dan zéker niet alle samenwerking met linkse partijen overal ter wereld bannen? De lijst schandalen en maffiose praktijken van die zijde zijn veel en veel langer.

 • Nicolas Ivanov

  Ten eerste kan je op die manier iedere politieker kaltstellen, ten tweede waren het geen Russen maar inlichtingendiensten, ten derde toevallig net voor de verkiezingen, ten vierde wordt iedereeen die rechts denkt nu beschuldigd. Propaganda