Premier van Moldavië treedt af

Vasile Tarlev.
UNKNOWN Vasile Tarlev.

Premier Vasile Tarlev van Moldavië is vandaag onverwacht afgetreden. De 44-jarige communist zei na zeven jaar plaats te willen maken voor een ander. "Wij moeten nieuwe mensen de kans geven zich in te zetten voor het welbevinden van het land", zei hij in een verklaring na een zitting van het kabinet.

Vervanger
Tarlev blijft als waarnemend premier aan totdat president Vladimir Voronin een opvolger heeft benoemd. Tarlev is de langst regerende premier die Moldavië sinds het land in 1991 onafhankelijk werd heeft gekend. Hij heeft de pensioenen verhoogd en voor sociale zekerheid voor de armsten gezorgd, maar weinig gedaan om de economie te verbeteren. Van de vier miljoen inwoners verdienen bijna zeshonderdduizend hun geld in het buitenland en de meeste bedrijven in de voormalige Sovjetrepubliek zijn nog altijd in handen van de staat.

Hervormingsgezind
Volgens politieke analisten willen Tarlev en Voronin nieuwe gezichten in de regering om hun partij bij de volgende verkiezingen in 2009 een hervormingsgezind imago aan te meten. Het nieuwe parlement moet van Voronin aansturen op toetreding tot de Europese Unie en een oplossing vinden voor het conflict met separatisten in het oostelijke Trans-Dnjestrië.

Aansluiting Navo
Voronin is de laatste maanden opgeschoven richting Rusland, dat 1500 militairen in het gebied heeft. Hij sprak in februari in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin en zei onlangs dat Rusland zich zou kunnen vinden in een regeling waarbij Trans-Dnjestrië een deel blijft van Moldavië als Moldavië belooft zich nooit aan te sluiten bij de Navo. De president suggereerde ook dat Moldavië zich mogelijk terugtrekt uit een regionaal samenwerkingsverband met Georgië, Oekraïne en Azerbeidzjan dat volgens sommigen anti-Russisch is. (novum/ap/ka)