Premier Tsipras geeft nederlaag in Griekenland toe: “We moesten moeilijke beslissingen nemen”

Alexis Tsipras.
EPA Alexis Tsipras.
Bij de Griekse vervroegde parlementsverkiezingen heeft Nea Dimokratia een overtuigende overwinning behaald op de extreemlinkse partij Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras. Volgens de eerste officiële schattingen haalde de centrumpartij van Kyriakos Mitsotakis 39,8 procent van de stemmen, tegenover 31,6 procent voor Syriza. Tsipras heeft zijn tegenstander al gefeliciteerd met de overwinning.

Het sociaaldemocratische Kinal (Beweging voor Verandering) zal volgens de Griekse krant ‘Kathimerini’ naar verwachting op 8,3 procent eindigen, de Griekse Communistische Partij op 5,3 procent, de Griekse Oplossing op 3,7 procent en het linkse MeRA25 op 3,4 procent. De extreemrechtse partij Gouden Dageraad zou onder de kiesdrempel van drie procent eindigen.

Volgens Singular Logic, het Griekse technologiebedrijf achter de officiële schattingen, zit er een foutenmarge van een half procentpunt op de officiële schattingen.

“Geregeerd tijdens moeilijkste moment”
Tsipras reageerde met opgeheven hoofd op de nederlaag. “Om Griekenland te brengen naar waar het nu staat, moesten we moeilijke beslissingen nemen met een hoge politieke kost”, zei hij. “Syriza regeerde tijdens het moeilijkste moment in de moderne geschiedenis van Griekenland.” 

Hij gaf toe dat er fouten werden gemaakt. “Maar mijn partij heeft wel de doelstelling om Griekenland te verlossen van besparingsmaatregelen.” Tsipras nam de verantwoordelijkheid op zich en beloofde Syriza te zullen hervormen tot een “grote progressieve democratische partij”.

Mitsotakis met zijn dochter Dafni.
AP Mitsotakis met zijn dochter Dafni.

“Onze stem moet luider klinken”
Mitsotakis beklemtoonde in zijn overwinningsspeech dat de Grieken gekozen hebben voor groei, jobcreatie en veiligheid. “Ik zal de transparantie en meritocratie terugbrengen naar Griekenland. Onze stem moet luider klinken in Europa.” Morgen zal hij al ingezworen worden als premier.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker feliciteerde Mitsotakis met zijn “duidelijke overwinning”. “Maar er ligt nog veel werk op de plank om Griekenland er weer helemaal bovenop te helpen.”

Syriza boekte in januari 2015 -in volle Griekse schuldencrisis- met 36,3 procent van de stemmen een grote verkiezingsoverwinning. Maar na een duidelijke nederlaag bij de Europese verkiezingen van 26 mei besliste de Griekse premier om de parlementsverkiezingen met enkele maanden te vervroegen. Normaal gezien moesten de verkiezingen pas in oktober plaatsvinden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.