Premier Orban: "Hongaren zijn met uitsterven bedreigd"

REUTERS
De Hongaren zijn volgens de rechtsnationale Hongaarse premier Viktor Orban "een met uitsterven bedreigde soort". Daarover is hij het met de rechtsradicalen eens, zei Orban in een interview met de krant Napi Gazdasag.

Hij noemde de sterker wordende rechtsradicale oppositiepartij Jobbik gevaarlijk voor Hongarije. Toch moet dat risico niet overdreven worden, voegde hij er nog aan toe. Opnieuw sprak hij zich uit tegen een multiculturele samenleving door immigranten. "We zullen alles doen, zodat Hongarije zich daarvoor behoedt."

Uit niet-christelijke landen zijn investeerders, kunstenaars of geleerden welkom, maar "wij willen ons niet vermengen met de grote massa's op bevolkingsniveau", zei hij. Orban lanceerde onlangs een bevraging over het migratiebeleid, dat door critici als populistisch wordt bestempeld.

Tegelijk beloofde hij in het interview een minder strijdlustig beleid als voordien. Nu moeten we tonen, "wat de hele strijd opgebracht heeft", zei hij. Orban regeerde van mei 2010 tot februari 2015 met een parlementaire tweederdemeerderheid van zijn partij Fidesz, maar verloor die bij volgende verkiezingen. Met die meerderheid drukte hij onder andere een nieuwe grondwet door, die zijn belangen dient.