Premier Michel ziet heronderhandeling brexitdeal niet zitten: "Britten moeten realistisch zijn”

Premier Charles Michel.
EPA Premier Charles Michel.
Premier Charles Michel vindt dat de Britten "realistisch moeten zijn" in de aanhoudende brexitonderhandelingen met de Europese Unie. Het vervangen van het vangnet voor de Ierse grenskwestie is ook voor hem geen optie. "De backstop is geen theoretische vraag, maar wel een belangrijk punt voor de verdediging van de economische en sociale belangen in de Europese Unie.” Ook de Duitse regering wil niet dat de Europese Unie opnieuw met de Britten onderhandelt, zegt de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. De Ierse premier denkt er hetzelfde over.

Het Britse Lagerhuis stemde gisteren in met twee amendementen op het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eerder al sloot met de Europese onderhandelaars.

Eén daarvan stuurt May terug naar Brussel, om een cruciaal punt uit dat akkoord te heronderhandelen. Het gaat om de Ierse backstop, het vangnet dat grenscontroles tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland moet vermijden als er na de brexit geen nieuw handelsakkoord is. Dat moet ze zien te vervangen door "alternatieve regelingen". 

Weinig zin om te onderhandelen

Europa reageert daar koeltjes op. Europees president Donald Tusk zei gisterenavond meteen dat het terugtrekkingsakkoord niet opnieuw onderhandeld wordt. Premier Charles Michel sluit zich daarbij aan. 

"De Britten moeten realistisch zijn. We hebben een akkoord onderhandeld, en dat is een goed akkoord, het best mogelijke akkoord. Ik heb niet de indruk dat het realistisch is als men denkt dat de 27 andere lidstaten in de volgende weken de Europese economische en sociale belangen plots niet meer zouden verdedigen", zei hij vanmiddag voor aanvang van een Holocaust-herdenking in het Europees parlement. 

Een rij anti-brexitborden in een straat in Londen.
REUTERS Een rij anti-brexitborden in een straat in Londen.

Backstop

De backstop is ook voor Michel niet weg te denken uit de brexitdeal. "Dat is geen theoretische vraag, maar een belangrijk punt in die verdediging van economische en sociale belangen in de EU. Wij zijn zeer duidelijk geweest de laatste maanden: het is niet na een paar debatten in één parlement, het Britse, dat de 27 anderen nu ineens van standpunt veranderen.”

Volgens Michel blijft de bal ook nu in het Britse kamp. “De 27 andere lidstaten zijn het met elkaar eens en zitten op dezelfde lijn. We denken dat het aan de Britten is om een keuze te maken." 

De 27 andere lidstaten zitten op dezelfde lijn. We denken dat het aan de Britten is om een keuze te maken.

Ierland

Ook de Ierse eerste minister Leo Varadkar sluit nieuwe onderhandelingen over het echtscheidingsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk uit. “Een heronderhandeling ligt niet op tafel”, zei hij vandaag in het Ierse parlement.

“De boodschap van de Europese Unie is duidelijk”, zei Varadkar. “Het echtscheidingsakkoord wordt niet heropend. Er is geen enkele reden om een bijzondere Europese top te organiseren.” De Ier hekelde de onzekerheid in Londen over wat de alternatieven voor de backstop kunnen zijn. “Ik weet niet wat de alternatieve regelingen zijn. We zijn al eens op dit punt geweest en ik denk niet dat dat soort regeling bestaat. Daarom hebben we het akkoord dat we nu hebben.”

No deal

De premier krijgt trouwens meer en meer de indruk dat een brexit zonder deal "onvermijdbaar" wordt, "als gevolg van de Britse keuzes van de laatste maanden en jaren".

"Dat betreur ik. Ik hoop nog altijd dat het Britse parlement voor het einde van de rit, voor eind maart dus, realistischer zal worden. Intussen hebben we de voorbereiding op no deal versneld, zowel in België als op Europees niveau.”

Ook Macron en Merkel niet enthousiast

Het rijtje van Europese staatshoofden die laten weten dat ze niet staan te springen voor de heronderhandelingen blijft groeien. Naast premier Michel maakte ook de Franse president Emmanuel Macron al duidelijk dat er over het echtscheidingsakkoord “niet heronderhandeld” kan worden.

Vandaag meldt Duitse bondskanselier Angela Merkel eveneens dat dat geen optie is. “Een heropening van het terugtrekkingsakkoord is niet aan de orde”, zei Steffen Seibert, haar woordvoerder. 

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Frank Van den Bulck lom jij het anders oplossen. het is o zo makkelijk om langs de zijlijn te staan roepen. maar breng anders eens oplossingen waar 100% van de burgers mee kunnen leven. als er 1 lukt dan betaal ik u een pintje voor de moeite succes.

 • Frank Van den Bulck

  De luchtverkoper van dit apenland laat zich ook nog eens horen. Hij zou beter zelf eens realistisch zijn. Die gelooft nog steeds z'n eigen leugens !

 • Roger Duyssens

  De Britten gaan alleen maar akkoord zijn als zij nog alle voordelen van het lidmaatschap hebben en geen bijdragen meer moeten betalen. De meerderheid die geleid heeft tot dit voorstel was zelfs zo krap dat ze maar alleen tot stand kon komen om uitstel te krijgen hopende dat Europa nog wat meer zal toegeven.

 • Ronny Cuypers

  Niks nieuws onder de zon dus. Het is zoals het altijd was: de mening van de Britten haaks op die van alle anderen. En toch willen ze doorzetten. Gelukkig gaan ze alleen verder.

 • Herwig Laenen

  Het zegt oneindig veel over de tijd waarin we leven dat een regering het eigen land de vernieling inrijdt, gewoon maar om geen gezichtsverlies te lijden en niet te moeten toegeven dat men een fout heeft gemaakt.