Premier Michel veroordeelt als eerste Europese regeringsleider geweld in Spanje

Premier Charles Michel
belga Premier Charles Michel
Premier Michel veroordeelt het geweld tegen Spaanse burgers: "Geweld kan nooit het antwoord zijn. We veroordelen alle vormen van geweld en roepen op tot een politieke dialoog", aldus de eerste minister - in het Engels - op Twitter. Hij is daarmee de eerste Europese regeringsleider die zich durft uit te spreken over de agressie tegen Spaanse burgers.

De roep naar een Europese reactie op het geweld klinkt steeds luider, maar op het Schumanplein in Brussel blijft het pijnlijk stil. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hult zich in stilte, net als Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel. Wie zich wel roert, is onze premier Michel.

Ook N-VAvicepremier Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken veroordelen het geweld. "De Catalanen zijn gelukkig geen volk dat de wapens snel opneemt, dus dat verwacht ik nu ook niet", aldus Jan Jambon. "Maar de reactie van de Spanjaarden is geen manier om dit geschil kalm op te lossen, men zoekt echt de escalatie op. Dat is niet echt verstandig." Zijn voorzitter Bart De Wever noemt het geweld 'dom en onaanvaardbaar. Laat de Catalanen stemmen", klinkt het op Twitter. Hij voegt er nog aan toe dat er "geen plaats in Europa is voor politici die geweld gebruiken. Wie oproep tot internationale bemiddeling blijft weigeren, negeert de democratie."

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt het geweld in Catalonië onaanvaardbaar en vindt eveneens dat de partijen aan tafel moeten zitten. "Dat is niet gemakkelijk, maar het is de enige weg." Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten stelt op Twitter dat "Geweld en repressie niks oplossen. Integendeel. Het maakt alles nog erger... Alleen de dialoog werkt."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betreurt dat er zwaargewonden zijn gevallen en noemt het politiegeweld "disproportioneel en schokkend." Bourgeois hoopt dat de situatie niet verder escaleert. "De enige juiste oplossing is een dialoog, al dan niet met internationale bemiddeling, tussen de Spaanse en de Catalaanse regeringen over het toekomstige statuut van Catalonië", zegt hij. Daarbij moet er rekening worden gehouden "met de democratische wil van het Catalaanse volk".
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Eindelijk durft hij zijn mond open doen. Ik dacht dat hij een bange wezel was. Hopelijk gebruikt hij nu alleen zijn goed verstand.

 • jintha

  in spanje zijn ze slimmer en keken ze naar belgie om te zien wat voor klucht het meebrengt en die zullen niet samen werken met een partij die onafhankelijk willen ( dus slimme zet van madrid daar konnen ze hier ook iets van leren hopelijk terug een federale regering en de nutteloze vlaamse regering afschaffen

 • Roland Vanlerberghe

  Nu nog Rajoy weigeren te begroeten bij de eerstkomende EU-top meneer Michel en U komt nog meer geloofwaardig over.

 • dirk claeys

  Triestig als alle Vlamingen de Walen buiten willen staan we evenver!

 • Justsaying

  De ruggegraat van België zal zen eigen ook eens moeien de.