Premier Michel pleit bij Saudische koning voor meer stabiliteit in Midden-Oosten

Photo News
Premier Charles Michel heeft in de marge van een Arabisch-Europese top in het Egyptische Sharm el-Sheikh een onderhoud gehad met de Saudische koning Salman. De ontslagnemende eerste minister brak er een lans voor meer stabiliteit in het Midden-Oosten.

"Er is een vorm van koude oorlog tussen Saudi-Arabië en Iran. Of het nu in Jemen, Libië of op andere plaatsen is, er is de facto een strijd tussen deze twee regionale actoren", zo lichtte Michel toe. "Wij pleiten dus voor meer stabiliteit en dialoog, maar ook voor het vermijden van unilaterale daden."

Tijdens het gesprek met koning Salman wees Michel er ook op dat de Europese Unie van Saudi-Arabië een actieve rol in de strijd tegen terrorisme verwacht. Eerder deze maand wees de Europese Commissie Saoedi-Arabië aan als één van de landen die te weinig doet tegen het witwassen van crimineel geld en de financiering van terroristische activiteiten. 

Ook de ophefmakende dood van de blogger en journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul kwam ter sprake. Khashoggi was een hevige kritikaster van kroonprins Mohamed ben Salman, maar die ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Het Saudische regime stuurde in die periode verscheidene, tegenstrijdige versies van de feiten uit, en hield het er uiteindelijk op dat Khashoggi was gedood tijdens een operatie die niet door de machthebbers was goedgekeurd.

Michel bevestigde dat hij de kwestie had aangekaart bij koning Salman. "Er is geen taboe, het is noodzakelijk om ons standpunt te verdedigen", onderstreepte de premier, die vroeg om duidelijkheid over de affaire te verschaffen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  Ken de verdeeldheid hier ten lande niet eens oplossen en gaat dan anderen voorhouden dat ze moeten leren 'overeen' komen.

 • Gino Denil

  En heeft het geholpen.

 • Freddie Lamers

  Ze moeten deze oliebaronnen niet teveel de les lezen. Anders draaien ze een keer de kraan dicht.

 • robert dumortier

  Hij zou beter eerst hier kijken dan hem ginder te moeien er is hier nog meer werk waarom is de regering hier gevallen door hun onkunde en geklungel!!

 • FREDDY THEUNIS

  Los eerst de problemen in eigen land op vooraleer ge u met iemand anders gaat bemoeien !