Premier May overleeft vertrouwensstemming, maar wat nu? Alle scenario's op een rij

EPA
Nadat het Britse parlement gisteren de brexitdeal van premier Theresa May met een verpletterende meerderheid verwierp, vond vanavond een vertrouwensstemming plaats. May overleefde die maar nipt, maar wat nu? De mogelijke scenario’s op een rij.
1. May moet terugkeren met een alternatief plan

May had gehoopt enkele weken de tijd te krijgen om als het akkoord wordt weggestemd met een alternatief op de proppen te komen. Maar daar stak het parlement vorige week een stokje voor door te beslissen dat de premier maar drie zittingsdagen krijgt. Tegen uiterlijk maandag zou er dan een nieuw plan op tafel moeten liggen. Vraag is of dat realistisch is: de Europese Unie heeft al tot in den treure herhaald dat het huidige akkoord, waar twee jaar aan is gewerkt, het beste is dat er uit de brand te slepen valt. Een alternatief is er gewoon niet.

Als er toch een nieuw plan komt, kunnen de parlementsleden dat ook nog bewerken en er hun eigen ding mee doen.

2. Uitstel, afstel of doorgaan zonder plan

2.1 Uitstel

De kans dat het Verenigd Koninkrijk aan de EU zal vragen de brexit uit te stellen, lijkt door de chaos alleen maar groter te worden. Niemand heeft een glazen bol, maar feit is dat 29 maart echt niet meer zo ver weg is, en dat enkele maanden uitstel wel eens nodig kunnen zijn om opnieuw rust te brengen en te beslissen hoe het verder moet. 

Alle andere 27 EU-lidstaten moeten akkoord gaan met het uitstel, en een complicerende factor zijn wel de Europese verkiezingen van mei. De Britten doen daar sowieso niet meer aan mee. Als het Verenigd Koninkrijk ook na de verkiezingen nog lid is van de EU, maar geen Europese parlementsleden meer heeft, wordt dat een juridisch kluwen van jewelste.

2.2 Afstel

Theoretisch is dat een optie: het Europees Hof van Justitie besliste enkele weken geleden dat het Verenigd Koninkrijk op elk moment kan zeggen dat de brexit niet meer doorgaat en dat alles gewoon bij het oude blijft. In de praktijk lijkt dit echter weinig waarschijnlijk, tenzij er toch een tweede referendum zou komen.

2.3 Tweede referendum

Als de chaos zo groot is dat niemand nog weet hoe het verder moet, komt deze optie misschien wel op het voorplan. Tot nu toe weigerde de regering categoriek om een nieuw referendum te organiseren, omdat de Britten nu eenmaal al een keer hun keuze hebben kunnen maken. 

2.4 No deal-brexit

Komt er geen nieuw referendum, en keurt het Lagerhuis geen enkel akkoord goed, dan blijft de deadline van 29 maart geldig. Het Verenigd Koninkrijk stapt dan uit de Europese Unie, maar zonder afspraken over de nieuwe relatie. De chaos die er dan losbarst, dreigt echter ongezien te worden, met nu al waarschuwingen voor voedsel- en medicijntekorten, ellenlange wachtrijen aan de douane en onzekerheid op de financiële markten en voor zowel Britse als Europese bedrijven.

EPA49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Entropie Exitz

  Als het allemaal zo zeker is moeten de leavers toch niet bang zijn van een 2de referdum?Of hebben ze de mensen dan toch leugens vertelt?

 • Alan Janssen

  Ik vind sowieso dat een bindende referendum altijd in 2x moet gebeuren.... dat zou al deze poppenkast voorkomen hebben. Of tenminste de discussie over niet ingelicht over de gevolgen.... Dus in mijn ogen is een 2de referendum nodig....willen ze dan nog vertrekken dan zal het een no deal worden.

 • Koen Sweeck

  Men lijkt hier precies niet goed te snappen dat de Britse bevolking zich (terecht) heeft uitgesproken voor haar onafhankelijkheid en vrijheid, weg van de EU dictatuur én dat het juist diezelfde EU is die het de Britten bijzonder lastig maakt om eruit te stappen. De Eurocraten hebben de Britten voor een voldongen feit gezet; jullie gaan exact doen zoals wij het willen of de gevolgen zullen catastrofaal zijn. Pro-Europa, anti-EU!

 • LUC HUON

  De Britten zijn volop aan leren van de gemaakt fouten, maar de EU blijft hetzelfde arrogante geldverslindende monster. Het Brussel -Straatsburg circus blijft overeind, de vrijgekomen VK zitjes worden opgevuld door andere landen i.p.v. geannuleerd .immigratie krijgt men niet georganiseerd, Buitenlands eurobeleid is onbestaande en militair rest er nog enkel Frankgijk en heeft de rest angst voor Trump Als een lid bankroet gaat ziet men het pas als het vijf na twaalf is..

 • René Van Halen

  De Britten hebben de stommiteit van hun leven begaan. Blijkbaar heeft niemand een gepaste oplossing voor de verzuchtingen van de gewone Brit.