Premier Johnson belooft strengere celstraffen na terreur op London Bridge

De Britse premier Boris Johnson belooft strengere celstraffen.
EPA De Britse premier Boris Johnson belooft strengere celstraffen.
Premier Boris Johnson heeft gezegd dat gevangenisstraffen strenger en langer zullen worden uitgevoerd als hij de verkiezingen van 12 december wint. Vrijdag stak een wegens terrorisme veroordeelde en voorwaardelijk vrijgelaten man mensen neer in het hart van Londen. Hij doodde er twee en verwondde er drie, vooraleer hij zelf werd gedood.

Bewindslieden en politici hebben met nog elf dagen te gaan voor de stembusgang, in het weekend uitgebreid hun meningen gegeven over de lengte van gevangenisstraffen en de (on-) wenselijkheid van voorwaardelijke invrijheidstelling. Johson zegt dat in totaal 74 veroordeelde terroristen in Groot-Brittannië vervroegd zijn vrijgelaten. In een interview met de BBC benadrukt hij dat ze nauwlettend in het oog worden gehouden. 

De dader vrijdag, Usman Khan, was tien jaar geleden geïnspireerd door al-Qaeda en bezig met het beramen van een bomaanslag op onder meer de beurs van Londen. Hij kreeg zestien jaar cel wegens terrorisme en kwam 2018 na ongeveer de helft van zijn straf te hebben uitgezeten, voorwaardelijk vrij. 

Een van de 'helden' die zich vrijdag op de London Bridge tegen hem verzette en voorbijgangers beschermde, is een 42-jarige tot levenslang veroordeelde moordenaar die een dag met verlof uit de gevangenis was, meldden Britse media.

Labour-leider Jeremy Corbyn is het niet eens met Johnson, die pleit voor strengere straffen. Hij vindt niet dat terroristen hoe dan ook hun volledige effectieve gevangenisstraf moeten uitzitten. “Ik denk dat het afhangt van de omstandigheden en hun straf, maar vooral van hun gedrag in de gevangenis”, aldus Corbyn tijdens een interview met Sky News. 

Bekijk ook:

IS eist aanslag London Bridge op

Jack (25) is eerste slachtoffer terreur London Bridge
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • werner Van der Kelen

  Beloven, tja we kennen dat, hier is er ook ene die niks anders doet dan beloven he Geens !

 • Serge Aernoudt

  Belooft??? In België kunnen ze dat ook zo goed voor de verkiezingen.

 • Patrick Martens

  Dader was gekend en was vrij met een enkelband. Als de dader niet was vrijgekomen dan leefde die 2 personen nog. Het maakt toch een verschil.

 • danny janssens

  Die heeft het begrepen.......de gelukkigen zonder Europa.

 • Michel Jacobs

  Vergis ik me of heb ik hier niet gelezen dat één van de helpers een moordenaar met penitentiair verlof was? In het licht daarvan is de belofte van Johnson om alle jaren gevangenisstraf uit te laten zitten wel hééél ironisch.Ik denk niet dat we af moeten van het systeem van voorwaardelijke vervroegde invrijheidsstelling, ik denk dat men moet stoppen met er van uit te gaan dat iedereen daarvoor in aanmerking komt en de criteria moeten strenger.