Premier Ivoorkust wordt onwel tijdens vergadering en sterft

Amadou Gon Coulibaly.
REUTERS Amadou Gon Coulibaly.
De premier van Ivoorkust is onverwacht overleden. Amadou Gon Coulibaly (61) werd onwel tijdens een vergadering van het kabinet. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed even later.

Gon Coulibaly was de kandidaat van de regerende partij bij de presidentsverkiezingen die in oktober plaatsvinden. Hij was vorige donderdag nog teruggekeerd uit Frankrijk. Daar had hij twee maanden in het ziekenhuis gelegen vanwege hartproblemen.

De dood van Gon Coulibaly zal waarschijnlijk een strijd veroorzaken binnen de RHDP-partij over wie nu presidentskandidaat moet worden. De verkiezingen worden gezien als een belangrijke stabiliteitstest voor het land.

De overwinning van Alassane Ouattara op de regerende Laurent Gbagbo leidde in 2010 nog tot een korte burgeroorlog. Ongeveer 3.000 mensen kwamen toen om het leven. Ouattara wees Gon Coulibaly in maart aan als RHDP-kandidaat, nadat hij zelf aangekondigd had dat hij niet voor een derde termijn zou gaan.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Willy Scholaart

    Wat mij opvalt aan al die afrikaanse politiekers dat ze er allemaal goed gevoed uitzien, en dat in schril contrast met hun bevolking waar velen sterven van de honger, zo zie je maar waar al die miljarden die ze al decennia krijgen naartoe gaan, zou er daar dan toch overal CORUPTIE ZIJN met medewerking van onze politiekers die daar ook een graantje van meepikken.