Premier IJsland wil niet aftreden na onthulling Panama Papers

IJslands premier Sigmundur David Gunnlaugsson.
REUTERS IJslands premier Sigmundur David Gunnlaugsson.
Volgens de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson is er niets mis met het offshorebedrijf van zijn vrouw. Voor hem is terugstappen als minister-president geen optie. "Ik heb niet overwogen af te treden vanwege dit en ik zal niet aftreden vanwege dit", zei hij desgevraagd.

Gunnlaugsson en zijn vrouw zouden miljoenen dollars hebben weggesluisd naar een offshorevennootschap op de Britse Maagdeneilanden. De premier schonk zijn aandeel in het bedrijf in 2009 aan zijn vrouw voor een symbolisch bedrag van een euro. 

De oppositie in het parlement bereidt nu een motie van wantrouwen voor. De kwestie ligt sinds half maart onder het vergrootglas, toen de vrouw van de premier het bestaan van het bedrijf erkende. Meer dan 16 duizend IJslanders hebben een petitie getekend waarin zij vragen om het aftreden van Gunnlaugsson. Maandagavond staat een demonstratie gepland in hoofdstad Reykjavik. 

Volgens de premier heeft hij nooit geld weggesluisd en heeft zijn vrouw voldaan aan de belastingplicht. "Ze heeft nooit gebruik gemaakt van belastingparadijzen." De IJslandse premier maakte eerder vandaag weinig goede sier door boos uit een televisie-interview weg te lopen toen journalisten vroegen naar de beschuldiging. "Ik heb nooit mijn vermogen verborgen", wierp hij geïrriteerd tegen. 

De IJslandse premier maakte weinig goede sier door boos uit een televisie-interview weg te lopen toen journalisten vroegen naar de beschuldiging

Grote verontwaardiging

De kwestie ligt uitermate gevoelig in het land dat door financiële excessen in de vroege jaren '00 failliet raakte tijdens de economische crisis.

Toen hij in 2013 verkozen werd tot premier, beloofde Gunnlaugsson dat hij komaf zou maken met oplichters en fraudeurs met geheime offshorebedrijven en speelde hij in op de woede tegen de banken, die door jaren van speculatie en zelfbediening in 2008 failliet gingen. De verontwaardiging in IJsland is groot, nu blijkt dat Gunnlaugsson zelf bezig was met offshorepraktijken.