Premier Curaçao dient ontslag in

Ivar Asjes.
ANP Ivar Asjes.
Premier Ivar Asjes van Curaçao heeft maandagavond half zeven (lokale tijd) zijn ontslag ingediend bij gouverneur Lucille George-Wout.

De partij van Asjes, Pueblo Soberano, had eerder op de dag het vertrouwen in de minister-president opgezegd.

Pueblo Soberano heeft niet bekendgemaakt waarom het vertrouwen in de premier is opgezegd, maar de PS-fractie botste de afgelopen maanden een aantal keer openlijk met Asjes over verschillende beleidskwesties. Het vertrek van Asjes leidt niet direct tot de val van het kabinet.

Een van de meningsverschillen draaide om de steun die de premier bleef geven aan de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Marvelyne Wiels. Zij ligt zwaar onder vuur na het verschijnen van een kritisch rapport van de Curaçaose Ombudsman over haar functioneren. De fractie zou haar niet meer willen steunen.

Minister van Volksgezondheid Ben Whiteman is maandagavond door de gouverneur gevraagd de functie van minister-president waar te nemen voor een periode van drie maanden. Whiteman heeft de functie geaccepteerd. Hij zei tegen de pers de gang van zaken rond het vertrek van Asjes te betreuren.

Asjes liet volgens Curaçao Chronicle onlangs weten, dat hij niet van plan was om zich na het aflopen van zijn termijn kandidaat te stellen voor een politieke functie.

Iver Asjes (links) met minister-president Mark Rutte in 2013.
ANP Iver Asjes (links) met minister-president Mark Rutte in 2013.