Premier Ardern en president Macron lanceren campagne tegen extremisme op internet

De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern (L) en de Franse president Emmanuel Macron (R)
AFP De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern (L) en de Franse president Emmanuel Macron (R)
De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, en de Franse president, Emmanuel Macron, lanceren vandaag de campagne tegen terroristische inhoud en gewelddadig extremisme op het internet. De "Christchurch Call" heet het initiatief, genoemd naar de stad waar een man 51 mensen doodschoot in aanslagen op twee moskeeën. 

De campagne is vooral gericht op grote technologiebedrijven. Bij de aanwezigen op de lancering van de campagne zijn onder meer Twitter-oprichter Jack Dorsey, Microsoft-voorzitter Brad Smith en Facebook vicevoorzitter Nick Clegg. 

De schutter van Christchurch stuurde de beelden van zijn aanslagen via livestream op Facebook gedurende 17 minuten, voor de sociaalnetwerksite de stream afsloot. Daarna verschenen al snel afzonderlijke clips van de stream op het internet. Premier Ardern zei later dat de aanvallen getoond hadden hoe sociale media gebruikt werden om daden van terrorisme en haat te promoten. Facebook belooft nieuwe beperkingen op te leggen voor livestreams. 

Ook De Jordaanse koning Abdullah, de Canadese premier Justin Trudeau en de Britse premier Theresa May wonen de lancering van de campagne bij.

AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Broes

    Premier Ardern en president Macron lanceren campagne tegen meningsvrijheid op internet. De MS media blijven onaangeroerd.