Prelaat van het Vaticaan gearresteerd voor diefstal vertrouwelijke documenten

EPA
In het Vaticaan zijn kort voor de verschijning van twee onthullende boeken over het Vaticaan twee vermoedelijke informanten uit de Curie opgepakt. Het gaat om de Spaanse prelaat, monseigneur Angel Vallejo Balda, die vertrouwelijke pauselijke documenten aan enkele journalisten zou doorgespeeld hebben, en om PR-medewerkster Francesca Chaouqui. Dat maakte het Vaticaan bekend.

Zowel Vallejo Balda, die lid is van Opus Dei, als Chaouqui, maakten deel uit van de vroegere commissie voor de hervorming van economische en administratieve structuren van de Heilige Stoel (COSEA). Paus Franciscus had de commissie in juli 2013 opgericht, maar inmiddels weer opgeheven.

Diefstal
Vallejo Balda, de vroegere secretaris van de commissie, werd in het weekend opgepakt samen met Francesca Chaoqui, na een onderzoek van de Zwitserse Wacht naar de "diefstal en onthulling van vertrouwelijk nieuws en (dito) documenten", aldus het Vaticaan. Ze werden beiden onder arrest geplaatst, maar Chaouqui kwam vandaag weer op vrije voeten omdat ze met de autoriteiten had meegewerkt.

"Ernstig verraad"
Een en ander kwam in een stroomversnelling met het oog op de publicatie van twee boeken deze week, die vermoedelijk zijn gebaseerd op het gelekte materiaal. Het Vaticaan verwerpt ze als "de vrucht van een ernstig verraad van het vertrouwen dat door de paus is geschonken" en overweegt juridische stappen tegen de twee auteurs.

Woensdag wil de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi in Rome een boek voorstellen, waarin het onder andere gaat over de "ongelooflijke geldverspilling door het kerkelijk bestuur". Zijn collega Emiliano Fittipaldi wil een boek over gelijkaardige onderwerpen presenteren.

Stelende butler
Nuzzi gaf eerder in 2012 al een boek met gelekt materiaal uit. Dat bevatte documenten die gestolen werden door de butler van de voormalige paus Benedictus XVI. Het bracht veronderstelde vriendjespolitiek, corruptie en onderlinge strijd binnen de Curie aan het licht. Het schandaal veroorzaakt door de onthullingen, beter bekend als VatiLeaks, zou mogelijk paus Benedictus beïnvloed hebben om in februari 2013 plots ontslag te nemen, een beslissing die geen enkele paus had genomen in bijna 600 jaar.

De publicatie van de boeken komt tien dagen na het eind van een door intriges en confrontaties tussen conservatieve en hervomingsgezinde geestelijken overschaduwde bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin.

Vorige week waren er berichten dat de computer van de hoofdboekhouder van het Vaticaan, Libero Milone, was gehackt. Hij was pas in juni door de paus aangesteld om meer transparantie in de economische aangelegenheden van het Vaticaan te brengen.