Praljak nam "chemische stof die tot de dood kan leiden"

afp
Het goedje dat de Bosnisch-Kroatische ex-generaal Slobodan Praljak gisteren doorslikte in de rechtszaal van het Joegoslaviëtribunaal was volgens een eerste test op het busje waaruit hij dronk "een chemische stof die tot de dood kan leiden". Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Praljak stierf later. Zijn vrouw keek toe vanop de tribune. De vraag blijft hoe de man zomaar gif kon binnensmokkelen.

Praljak vertelde de rechters, die hem kort daarvoor tot twintig jaar celstraf hadden veroordeeld, onmiddellijk al dat hij gif had ingenomen. De oud-generaal overleed even later in het ziekenhuis. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert op korte termijn een autopsie uit op zijn lichaam. Toxicologisch onderzoek moet meer zekerheid geven over de doodsoorzaak.

Toma Fila, een Servische advocaat die al vaker verdachten bijstond in het Internationaal Strafhof, zegt dat het gemakkelijk is om gif mee te nemen in het gerechtsgebouw. De beveiliging voor advocaten en ander personeel verschilt volgens hem niet van de security op luchthavens. "Ze inspecteren metalen voorwerpen zoals riemen, geld en schoenen, en nemen gsm's in beslag. Maar pillen en kleine hoeveelheden vloeistof worden niet geregistreerd."

Een advocaat die een andere beklaagde verdedigde zegt dat er twee controles waren voordat Praljak (72) de zaal binnen mocht. "Bij de eerste controle moest je al je spullen in speciale bakken leggen, ook medicijnen. Daarna is er nog een tweede, grondige controle." Het is ook niet ongebruikelijk dat de beklaagden, die vaak van gevorderde leeftijd zijn en onder controle van artsen staan, medicatie meenemen naar zittingen. 

Slobodan Praljak.
AFP Slobodan Praljak.

Het is niet uitgesloten dat Praljak hulp kreeg bij het smokkelen van de vloeistof.  Mogelijk is Praljak minder streng gecontroleerd omdat hij vanuit een detentiecentrum naar het tribunaal kwam, suggereert Frederiek De Vlaming, specialist internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam in de Volkskrant. "Mogelijk heeft men aangenomen dat de controle daar al heeft plaats gevonden." 

Het Openbaar Ministerie in Nederland onderzoekt nog hoe Praljak aan het gif kwam.

Gezien bij de nazi's

In het verleden verkozen enkele nazikopstukken, net zoals Praljak, ook zelfdoding boven een (waarschijnlijke) celstraf. ADOLF HITLER en zijn vrouw Eva Braun namen vlak voordat de Russen Berlijn konden bevrijden allebei het dodelijke gif cyanide in. Ze stierven in hun Berlijnse bunker. Hitler schoot zichzelf ook nog een kogel door het hoofd.

SS-leider HEINRICH HIMMLER nam cyanide in nadat Britse eenheden hem gevangen hadden genomen. Hij had de capsule - die alle nazi's bij zich droegen - verborgen in zijn kies en beet erop toen de Britten zijn mond wilden inspecteren.

Nazikopstuk HERMANN GÖRING koos ook voor de dood door een cyanidepil. Nadat hij op het proces in Neurenberg werd veroordeeld tot de strop, nam hij het gif in. Hij zou de pil al die tijd verstopt hebben tussen zijn kleren en een pot huidcrème. 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Slobodan Praljak poseert met een handgranaat ten tijde van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog in september 1991.
AP Slobodan Praljak poseert met een handgranaat ten tijde van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog in september 1991.38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Vdput

  Kan hier de rechtbank niet voor opdraaien van nutteloze praktijken met de dood als gevolg .om alleen enkel maar media te halen ofzo

 • Bob Matthyssens

  Praljak nam “chemische stof die tot de dood kan leiden”... Sterk staaltje onderzoeksjournalistiek !

 • Da Ke

  Groot verlies van een man die zijn land beschermde

 • Eric De Graef

  Wat is nu eigenlijk het probleem? Dat de overwinnaars hun wraak mislopen?

 • patrick coens

  ja, als j 72jaar bent en je moet dan 20jaar de cel is het begrijpelijk dat hij dat gedaan heeft ,en gelijk heeft hij dat hij dat in de rechtszaal gedaan heeft chapeau