Potentieel dodelijk MERS-virus nadert Belgische grens

AP
Een Nederlandse man is besmet met het gevaarlijke MERS-coronavirus. Hij raakte tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië besmet met het potentieel dodelijke virus en wordt momenteel verpleegd in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag. Zijn toestand is stabiel. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gemeld.

Een infectie met het virus MERS, voluit het Middle East Respiratory Syndrome, kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Sinds 2012 is er een uitbraak van het virus in het Midden-Oosten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gisteren in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het stijgend aantal gevallen van het dodelijke MERS-virus. De WHO noemt het virus een "internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid".

De Nederlandse patiënt wordt geïsoleerd verpleegd. Ook houden artsen de gezondheid in de gaten van alle mensen die met hem contact hebben gehad. Nederlandse artsen die het virus vaststellen bij een patiënt, zijn verplicht dit te melden.

Volgens het RIVM komt mens-op-mensoverdracht van het virus weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Al eerder is de ziekte vastgesteld bij patiënten in onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en de VS. Volgens het RIVM waren dit reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is dus niet vreemd dat er nu ook een patiënt in Nederland is, aldus het instituut.

Het virus lijkt een variant van het 10 jaar geleden in Azië opgedoken Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS, ernstig acuut ademhalingssyndroom), een longontsteking.

De WHO heeft tot nu toe 500 patiënten in het Midden-Oosten geregistreerd. Begin mei waren 109 MERS-patiënten uit die regio overleden als gevolg van de ziekte.

Uit onderzoek is gebleken dat dromedarissen de bron zijn van het virus. Onbekend is hoe het virus van dier naar mens kan worden overgedragen.