Postfascist wint burgemeesterverkiezingen van Rome

UNKNOWN

De rechtse politicus Gianni Alemanno is de nieuwe burgemeester van de Italiaanse hoofdstad Rome. Alemanno heeft de overwinning opgeëist tijdens een verklaring op de Italiaanse televisie. Het stadhuis van Rome komt zo in handen van de alliantie van de toekomstige premier Silvio Berlusconi, na een meer dan vijftien jaar durende heerschappij onder leiding van centrumlinks.

Postfascist
De 50-jarige Alemanno is een voormalige neofascist die overstapte naar de postfascistische Alleanza Nazionale. Die partij werd enkele maanden geleden samen met Forza Italia omgedoopt tot Popolo della Libertà van Silvio Berlusconi. In zijn programma voor het burgemeesterschap plaatste Alemanno veiligheid en de strijd tegen migratie voorop.

Onverwacht
Volgens de opiniepeilingen maakte Alemanno geen schijn van kans tegen de huidige minister van Cultuur Francesco Rutelli. Het was al een verrassing dat hij tijdens de eerste ronde van de verkiezingen voor het burgemeesterschap, op 13 en 14 april, 40,7 procent behaalde, tegen 45,8 procent voor de centrumlinkse Rutelli. "Deze lange strijd is geëindigd met onze overwinning. Ik ben vastberaden om de burgervader van alle Romeinen te zijn. Ik dank alle mensen die op mij hebben gestemd, maar ik respecteer ook de mensen die een andere keuze maakten", zei Alemanno op Sky TG24. Na het tellen van meer dan 95 procent van de stemmen kon de rechtse kandidaat 53,6 procent van de stemmen achter zijn naam schrijven, tegen 46,4 procent voor Rutelli.

Nederlaag Veltroni
Dit resultaat betekent een nieuwe zware nederlaag voor de partij Partito Democratico (PD) van Walter Veltroni. Eerder deze maand verloor die partij ook de parlementsverkiezingen met grote achterstand.

Journalistenopleiding
Alemanno is een Zuid-Italiaan. Op 3 maart 1958 werd hij geboren in de havenstad Bari, in Apulië. De nieuwe burgemeester van Rome is journalist van opleiding en behaalde later, in 2004, een ingenieursdiploma. Op jonge leeftijd werd hij lid van de ultrarechtse Movimento Sociale Italiano (MSI). Van 1988 tot 1991 was hij nationaal secretaris van de jeugdafdeling van de partij. In 1982 werd de man nog opgepakt nadat hij een molotovcocktail had gegooid tegen de ambassade van de Sovjetunie in Rome. Hij moest toen voor acht maanden de cel in.

Minister
In 1994 slaagde Alemanno erin om als lid van Alleanza Nazionale een zitje in de Italiaanse Kamer te bemachtigen. Later werd hij minister van Landbouw in de tweede regering van Berlusconi (2001-2006). Vier jaar geleden werd hij vicevoorzitter van de partij van Gianfranco Fini.
Het was al de tweede keer dat Alemanno zich kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van Rome. In 2006 moest hij het afleggen tegen Veltroni, die Alemanno toen met 61,4 procent van de stemmen glansrijk verpletterde. (belga/vsv)