Portugese regering overleeft motie van wantrouwen

Premier Pedro Passos Coelho.
AFP Premier Pedro Passos Coelho.
Het Portugese parlement heeft vandaag, zoals verwacht, een motie van wantrouwen tegen de regering verworpen. De motie was opgesteld door de communistische oppositie om te protesteren tegen het besparingsbeleid van de rechtse regeringscoalitie.

Alle (centrum-)linkse partijen steunden de motie, maar aangezien de regering van premier Pedro Passos Coelho over een comfortabele meerderheid in het parlement beschikt, woog dat niet op tegen de stemmen van rechts.

De Communistische Partij, met 14 zetels de vierde grootstre partij van het land, had echter bloed geroken na de nederlaag van de coalitie van de ondanks zijn naam rechtse PSD (Sociaaldemocratische Partij) en de conservatieve CDS bij de Europese verkiezingen vorige zondag. Die stembusgang werd gewonnen door de belangrijkste oppostiepartij, de PS (socialisten), met 31,46% van de stemmen. Het blok PSD-CDS vergaarde een kleine vier procent minder.

De regering-Passos Coelho heeft nu al zes vertrouwensstemmingen overleefd. Het gevaar dreigt echter uit een andere hoek te komen: mogelijk verwerpt het Grondwettelijk Hof een aantal tot een resem in de begroting van 2014 opgenomen besparingsmaatregelen.