Porosjenko op de koffie bij Merkel en Hollande

photonews
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande komen volgende maandag in Berlijn samen met de Oekraïense staatsleider Petro Porosjenko. In Duitse regeringskringen werd een overeenkomstige aankondiging van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius  bevestigd.

Volgens Fabius zal de ontmoeting in de namiddag plaatsvinden. Hij verwees naar de eis van een complete omzetting van het staakt-het-vuren, zoals was overeengekomen in de Akkoorden van Minsk tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk.

Uit diplomatieke kringen in Kiev is vernomen dat het overleg een initiatief van Porosjenko is. De Oekraïense staatsleider had vandaag al met EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch de huidige situatie en de omzetting van het vredesakkoord besproken. Tegen het einde van de maand is een ontmoeting tussen beide politici in Brussel gepland. 

De EU steunt de pro-Westerse regering van Oekraïne onder andere financieel voor haar hervormingen. Het land staat wegens de maandenlange burgeroorlog tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten echter aan de rand van het staatsbankroet. De opstandelingen controleren in het oosten belangrijke industriezones. Het in het Wit-Russische Minsk overeengekomen vredesplan voorziet dat de conflictpartijen tanks en artillerie van verschillend kaliber terugtrekken van het front. Volgens waarnemers is dat echter nog steeds niet volledig gebeurd.