Populisme wint aan populariteit in Duitsland

Een extreemrechtse betoging in de stad Chemnitz in Saksen. Foto uit mei 2018.
EPA Een extreemrechtse betoging in de stad Chemnitz in Saksen. Foto uit mei 2018.
Steeds meer Duitsers zijn gewonnen voor populisme en zijn ontgoocheld in de democratie. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek, uitgevoerd tussen mei en juni door de Duitse enquêteur Infratest dimap bij 3.427 Duitsers op vraag van de Bertelsmann Foundation. 

De ondervraagden kregen statements voorgelegd waarop ze moesten zeggen of ze akkoord waren of niet. Eén daarvan was: "Ik ben tevreden met het functioneren van de democratie". Zo'n 59 procent van de respondenten zei het volledig of enigszins eens te zijn met dat statement. Dat is negen procent minder dan de 68 procent die hetzelfde zei bij de ondervraging vorig jaar.

Het aantal mensen in het politieke centrum dat populistische standpunten had aangenomen, steeg van één op de negen ondervraagden vorig jaar naar één op de acht. Volgens de onderzoekers is iemand een populist als hij akkoord gaat met acht statements over het functioneren van een staat en een maatschappij. Het gaat over statements als "politieke partijen willen alleen maar stemmen en zijn niet geïnteresseerd in de meningen van mensen" en "wat politici een 'compromis' noemen, is in werkelijkheid niets meer dan een verloochening van hun eigen ideeën".

Van de 3.427 Duitsers die deelnamen aan de ondervraging, stelden 2.322 dat ze stemmers zijn, terwijl 1.105 zeiden niet te gaan stemmen. De groep was zo geselecteerd dat ze representatief was voor het Duitse electoraat in 2017.
De Bertelsmann Foundation is verbonden met de Duitse Bertelsmann-mediagroep.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Overal in ons Fort Europa worden mensen bewust van wat er werkelijk gaande is en dat valt niet meer te stuiten.

 • Luc Van den Bulcke

  Grenzen dicht en criminelen en profiteurs eruit en dan zal het rustig worden! Wij worden verraden door onze eigen politici!

 • Jean Paul Peelos

  Populisme en democratie hebben volgens mij heel wat raakpunten.

 • Lucien Mertens

  En dat is enkel maar te danken aan het linkse extremisme.

 • JAN krommentak

  Waarom luistert men eens niet naar die mensen of zijn die plots allemaal racist en is dat de makkelijkste oplossing om niet de confrontatie te moeten aangaan of wacht men tot de geschiedenis zich herhaalt ?