Populariteit Trump stijgt op het juiste moment, kans vergroot dat hij wordt herverkozen

Donald Trump spreekt met de pers voor zijn vertrek naar India.
REUTERS Donald Trump spreekt met de pers voor zijn vertrek naar India.
De populariteit van Donald Trump gaat in stijgende lijn en dit op een belangrijk moment in het verkiezingsjaar. Volgens kenners vergroot dit zijn kansen om een tweede termijn binnen te halen.

Terwijl Bernie Sanders zijn leidende positie als meest kansrijke uitdager van Donald Trump flink heeft versterkt met een klinkende overwinning in Nevada, loont het de moeite om eens een blik te werpen op de populariteit van de huidige president.

Uit een poll van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat Trump een ‘approval rating’ heeft van 49 procent, terwijl 48 procent zijn beleid niet steunt. Het is de eerste keer sinds zijn aantreden in januari 2017 dat de huidige president meer steun krijgt dan afkeuring.

De populariteit van Trump is aan een gestage klim begonnen sinds de start van de impeachment-saga in september. Begin februari kwam de procedure ten einde toen de senaat tegen de afzetting van de president stemde.

Volgens Harry Enten, politiek analist bij CNN, gaat de approval rating van Trump op het juiste moment de hoogte in.
 “Presidenten die op dit moment van het verkiezingsjaar een approval rating hebben tussen ongeveer 46 en 54 procent, moeten rekening houden met een nek-aan-nekrace met de uitdager”, weet Enten. “Presidenten met een approval rating van 45 procent of lager verliezen meestal”, legt hij uit.

“Indien dit patroon zich doorzet, kan de approval rating van Trump voldoende blijven stijgen om van hem de favoriet te maken.”

Uit een enquête van
CBS News zondag blijkt dat 65 procent van de Amerikanen denkt dat Trump herverkozen zal worden in een spannende race tegen de uiteindelijke Democratische kandidaat.

LEES ook in HLN+ 

Vrees groeit dat Trump niet meer te stoppen is, zelfs niet als hij verkiezingen verliest

BEKIJK OOK. Twitterrel tussen Obama en Trump verhit gemoederen in de VS
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Op 12 februari stond zijn "approval index" bij Rasmussen eindelijk eens op nul, maar inmiddels zit die alweer in de negatieve cijfers. Dus ik zou niet te snel victorie kraaien!

 • Karel Tichmann

  Leon Van der Neffe is echt grappig. bv. Inkomstenbelasting is 15%, benzine 0.67 p/liter, wegenbelasting 126 euro p/jaar, SSI pensioen $2600 p/maand, Kaiser Permanente ziekenhuis $20 p/bezoek, ongeschoold personeel verdienen $20 p/uur, College degree salaris $80.000+ p/jaar, Arts - Salaris interne geneeskunde $225.000+ p/jaar. Amerika heeft de beste scholen, het hoogste pensioen, de beste sociale zorg, de beste wegen in de wereld.

 • eddie deleener

  Normaal als je de economie en de lage werkloosheidscijfers bekijkt. Ik zie niet in wie hem kan verslaan. Socialist Bernie?? Usa huivert van socialisme en terecht. 4 more years en daarna de mooie Ivanca....

 • Patrick Martens

  16 jaren Trump. Hij gaat herverkozen worden, dan mevr Trump for president en zij wordt ook herverkozen.

 • Johan Vervaeck

  Misschien dat de russen meer Trump steunen dan Sanders, maar hoe de VRT toch maar de socialisten van onder het stof wil trekken, is toch wel indrukwekkend. En dit allemaal terwijl centraal socialistisch Europa en niet in het minst België totaal aan het wegzinken zijn in het economisch moeras van de wereld..