Populariteit Emmanuel Macron in vrije val

De Franse president Emmanuel Macron.
REUTERS De Franse president Emmanuel Macron.
De populariteit van de Franse president Emmanuel Macron staat op het laagste punt sinds zijn verkiezing in mei 2017. In augustus stond amper 31 procent van de Fransen nog achter zijn beleid, tien procentpunt minder dan in juli, blijkt uit de maandelijkse peiling van bureau Ifop.

Met dat resultaat doet Macron het zelfs slechter dan zijn voorganger François Hollande - die te boek staat als een weinig populaire president - in hetzelfde stadium van diens ambtstermijn. Vooral zijn economische beleid kan voor heel wat Fransen beter. Amper 32 procent vindt dat hij de economie goed leidt, 68 procent denkt dus het tegendeel. Verder staat de president ook te ver van het gewone volk, vinden ze. Amper 22 procent vindt dat hij zich bezighoudt met de dagelijkse bezorgdheden van de gemiddelde Fransman. 

Benalla

De populariteit van Macron kreeg in juli al een knauw door de affaire-Benalla. Die draaide rond videobeelden van één van zijn persoonlijke lijfwachten, Alexandre Benalla, waarop te zien is hoe die in politie-uniform een betoger te lijf gaat. 

In augustus zou het vertrek van de populaire minister van Milieu Nicolas Hulot wel eens mee kunnen spelen in de dalende populariteit van de president. Ook de Franse premier Edouard Philippe verliest trouwens wat van zijn pluimen. Hij scoorde in juli nog goed bij 38 procent van de Fransen, een maand later was dat nog 35 procent.
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bert paulussen

  Een president die komt uit bankierskringen, en dan denkt de Franse bevolking dat die zich ook maar iets aantrekt van Jan met de pet? Hoe goedgelovig, die Fransen!

 • Lisette Theunis

  Als je een mooi pratende bankier verkiest die onder Hollande er al niets van bakte; ga dan maar op de blaren zitten.

 • diane colman

  Tijdens de verkiezingen heeft hij zich heel anders voorgedaan, hij ging de immigratie niet zo drastisch aanpakken als le Pen MAAR hij ging Europa diplomatisch benaderen om de immigratie tegen te houden en zijn land hiertegen beschermen. Maar éénmaal verkozen is er van zijn beloftes niets terecht gekomen en dat wringt nu bij zijn Franse onderdanen.

 • Louis Roux

  Een typische reactie men wil een hoop veranderingen,maar niet bij mij. Langer werken;voor de anderen Meer sociale afhoudingen; bij de anderen Minder pensioen,; bij de anderen Zwaar beroep ; voor mij Minder sociale uitkeringen; bij de anderen Sneller afschaffen uitkeringen; bij de anderen En ga zo maar door. Zolang op sociale media iedereen ongebreideld zijn mening mag zeggen " Niet gehinderd door enige vorm van kennis" zal deze malversaties blijven bestaan

 • Nicole Gloden

  Mark Delange: In een totalitaire staat bestaat er geen vrijheid van seksualiteit noch vrijheid van mening.... Je kunt Frankrijk moeilijk een totalitaire staat noemen... Ik woon daar toevallig, dus ik weet wel waarover ik het heb. Verder is er helemaal geen sprake van dat de sharia toegepast zal worden in Frankrijk. Just saying...