Populaire IS-twitteraar gearresteerd in India

Mehdi Masroor Biswas
EPA Mehdi Masroor Biswas
De politie in het zuiden van India heeft gisteren een man gearresteerd die een populair Twitter-account van Islamitische Staat (IS) runde. De 24-jarige ingenieur ontkent dat hij directe banden heeft met de terreurorganisatie.

In India werd een klopjacht op de man gehouden nadat Britse media vrijdag bekendmaakten wie er achter de Twitternaam @shamiwitness zat: Mehdi Masroor Biswas uit Bangalore. Het account, dat inmiddels verwijderd is, had 17.000 volgers en miljoenen bezoeken en werd gezien als een van de invloedrijke Twitteraanhangers van IS.

De politie heeft Biswas' telefoon en laptop ingenomen. Biswas zou in ondervragingen hebben toegegeven dat hij het account beheerde, maar dat hij geen directe banden heeft met de militanten van IS of een andere extremistische moslimgroepering. "Het lijkt erop dat hij alleen enorm actief was in de virtuele wereld", aldus een politiewoordvoerder. Biswas zou nog nooit buiten India hebben gereisd en ook niemand gerekruteerd hebben voor IS.

De Britse nieuwszender Channel 4 die de man ontmaskerde, noemt Biswas' twitteraccount een "toonaangevend informatiekanaal tussen jihadi's, aanhangers en rekruterenden". De man zou een dubbelleven hebben geleid; overdag werkte hij in zijn eigen voedselbedrijf, en buiten werktijd juichte hij IS online toe.

Tweets van het inmiddels verwijderde account van Shami Witness: "Moge Allah de Islamitische Staat leiden, beschermen, versterken en uitbreiden."
Channel 4 Tweets van het inmiddels verwijderde account van Shami Witness: "Moge Allah de Islamitische Staat leiden, beschermen, versterken en uitbreiden."