Poolse Senaat maakt gebruik term 'Poolse vernietigingskampen' strafbaar

De Poolse senaat stemde deze nacht voor de wet. Israël beschuldigt Warschau ervan dat het "de geschiedenis wil herschrijven en de Holocaust wil ontkennen". Ook de Verenigde Staten uitten al hun "ongerustheid" over de gevolgen van de wet over de 'Poolse vernietigingskampen'.
EPA De Poolse senaat stemde deze nacht voor de wet. Israël beschuldigt Warschau ervan dat het "de geschiedenis wil herschrijven en de Holocaust wil ontkennen". Ook de Verenigde Staten uitten al hun "ongerustheid" over de gevolgen van de wet over de 'Poolse vernietigingskampen'.
De Poolse Senaat heeft deze nacht een omstreden wet goedgekeurd die het gebruik van de term 'Poolse vernietigingskampen' strafbaar stelt. Doel van de wet is het imago van het land op te poetsen. Maar Israël beschuldigt Warschau ervan dat het "de geschiedenis wil herschrijven en de Holocaust wil ontkennen".

Ook de Verenigde Staten uitten al hun "ongerustheid" over de gevolgen van de wet over de 'Poolse vernietigingskampen'. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wijst op mogelijke "repercussies", voor de "strategische belangen en betrekkingen van Polen, ook met de VS en Israël".'

Verantwoordelijkheid

Volgens de verantwoordelijken in Warschau geeft de term 'Poolse vernietigingskampen' aan dat Polen in zekere mate verantwoordelijkheid draagt voor de misdaden van de nazi's op Poolse bodem, in hoofdzaak tegen Joden, tijdens de Duitse bezetting na 1939. Israëlische verantwoordelijken zijn daarentegen ongerust over een passage in de wet die volgens hen een poging is om te ontkennen dat ook sommige Polen mee hebben geholpen aan de uitroeiing van Joden.

Slachtoffers die daarop zouden wijzen, zouden daardoor een boete riskeren of zelfs een gevangenisstraf tot drie jaar. De Poolse president Andrzej Duda moet de wet nu ondertekenen voor die in werking treedt.

De Poolse politicus Stanislaw Karczewski neemt het woord.
EPA De Poolse politicus Stanislaw Karczewski neemt het woord.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Toch raar dat je de Joden nooit hoort spreken van al de Soldaten en officieren van Joodse afkomst die met de Nazi's meevochten, zelfs hogere officieren. De bekendste is oud-bondskanselier Helmut Schmidt die luchtmachtofficier was tijdens de oorlog. De grootvader van Schmidt was jood.

 • Frans Peeters

  Tony, ik ben er ook geweest en je moet er veel verbeelding bij hebben

 • Peter Buyck

  Schandalig. De slachtoffers van de Holocaust opnieuw straffen omdat ze het hebben over een vernietigingskamp op Pools grondgebied. In hoeverre gaat een historicus achterhalen of toenmalige politici en investeerders geholpen hebben bij het 'op zijn minst' het beschikbaar stellen van werkkampen voor politieke gevangenen?

 • Benny Marcelo

  Tiens, ook hier bestaan toch "verboden" meningen. De linkse kerk zou liefst alle meningen die anders zijn dan de hunne strafbaar maken. De linkse rakkers hebben het zo graag over de bekrompenheid van bvb de katholieken terwijl ze zelf te bekrompen zijn om andere meningen te respecteren.

 • Albert Koning

  Geen week gaat er voorbij of door toedoen van de jodenlobby moet er herinnerd worden aan WO II. Wat voor nut heeft dit? We weten nu onderhand dat er 16 miljoen joden in de butaangaskamers van Auschwitz, Sobibor, Breendonk enz. zijn omgekomen. Het is genoeg geweest. Laat ons gerust met die verhalen.