Poolse parlementsleden dragen LGBT+-kleuren als protest tegen president

Poolse parlementsleden dragen de kleuren die de LGBT-gemeenschap vertegenwoordigen.
REUTERS Poolse parlementsleden dragen de kleuren die de LGBT-gemeenschap vertegenwoordigen.
Poolse parlementsleden droegen donderdag de kleuren van de LGBT-vlag uit protest tegen de conservatieve president Andrzej Duda tijdens zijn beëdigingsceremonie in Warschau.

De vertegenwoordigers, waaronder leden van de linkse Razem-partij, droegen felgekleurde kleding en regenboogmaskers, in schril contrast met de sobere kleding van de andere aanwezige parlementsleden.

Protesten

Tijdens de verkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen in juli hebben de aan de macht zijnde conservatieven in Polen, onder leiding van het aftredende staatshoofd Andrzej Duda, uitgebreid gebruik gemaakt van de retoriek tegen de LGBT-gemeenschap in het katholieke land, wat tot protesten van internationale instellingen heeft geleid.

Duda, die met 51 procent van de stemmen werd herbenoemd voor vijf jaar na de verkiezingen, had de “LGBT-ideologie” vergeleken met “Bolsjewisme”.

Een aantal oppositiepolitici en vooraanstaande vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld kwamen niet opdagen voor de beëdigingsceremonie door de Covid-19-pandemie, die bovendien had geleid tot het uitstel van de verkiezingen van mei tot juli.

29 procent 

Slechts 29 procent van de Poolse bevolking is voorstander van het homohuwelijk, zo blijkt uit een opiniepeiling die het CBOS-instituut in 2019 heeft gehouden. Verschillende steden in Polen hebben zich onlangs officieel uitgeroepen tot “zones zonder LGBT-ideologie”.

Vorige week werden drie mensen, LGBT-activisten volgens de Poolse media, belast met het bedekken van een Jezusbeeld en andere monumenten met regenboogvlaggen in de Poolse hoofdstad. 

De parlementsleden droegen de kleuren van de LGBT-gemeenschap als protest tegen de president.
via REUTERS De parlementsleden droegen de kleuren van de LGBT-gemeenschap als protest tegen de president.
De parlementsleden tijdens de beëdigingsceremonie van president Andrzej Duda.
AFP De parlementsleden tijdens de beëdigingsceremonie van president Andrzej Duda.
Pools president Andrzej Duda tijdens zijn beëdigingsceremonie in Warschau.
AFP Pools president Andrzej Duda tijdens zijn beëdigingsceremonie in Warschau.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Irfan Pandal

    Goed dat er nog landen zijn in Europa die hun religie nog even serieus nemen als vroeger.

  • Marcus Vadis

    Waarom zou iedereen verplicht moeten zijn om die ideologie te volgen? Vrijheid betekent ook dat je tegen homohuwelijk mag zijn! Er is nog een groot verschil tussen tolereren van homo's en het eens zijn met homohuwelijk.

  • Jozef Willem Hazel

    Is de regenboog niet van "iedereen"?