Poolse kinderen tuigen Judas-pop af die eruit ziet als orthodoxe Jood

AFP
Het World Jewish Congress (WJC), een internatonale federatie die antisemitisme bestrijdt, veroordeelt een bizar ritueel in het aartskatholieke Poolse dorp Pruchnik, ter ere van Goede Vrijdag.

Op beelden die op een Poolse nieuwssite zijn gepubliceerd, is te zien hoe kinderen en volwassenen een pop voortslepen en deze met stokken te lijf gaan. De pop stelt Judas Iskariot voor, de apostel die Jezus Christus voor dertig zilverlingen uitleverde aan de Romeinen met de kruisiging tot gevolg. De pop heeft een grote kromme neus, pijpenkrullen en een zwarte hoed: een duidelijke karikaturale stereotypering van orthodoxe Joden. Daar blijft het niet bij, na het aftuigen, wordt de inmiddels onthoofde ‘Judas’ in brand gestoken en in een rivier geworpen.

“Joden zijn diep verontrust door deze vreselijke heropleving van middeleeuws antisemitisme dat tot onvoorstelbaar geweld en lijden leidde,” zei het WJC tegenover de BBC. Nazi-Duitsland vermoordde minstens drie miljoen Poolse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Bij de holocaust kwamen meer dan zes miljoen joden om het leven, het merendeel van hen stierf in de nazi-vernietigingskampen in bezet Polen.

Het incident komt op een moment dat de Pools-Israëlische betrekkingen op een dieptepunt staan. De uittredende Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz bracht in februari een uitspraak van oud-premier Itzak Shamir (1915-2012) onder de aandacht. Shamir die in toenmalig Pools grondgebied opgroeide vooraleer hij als jonge twintiger naar Palestina emigreerde, verklaarde ooit dat “de Polen het antisemitisme hebben binnengekregen met de moedermelk.” Katz gebruikte de uitspraak inzake het geschil tussen de twee landen over de vraag of Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog al dan niet gecollaboreerd heeft met de nazi-bezetters. Premier Benjamin Netanyahu had eerder al gezinspeeld op collaboratie in Polen. Jaroslaw Kaczynski, leider van de Poolse regeringspartij PiS, eiste hierop excuses.

De beelden uit het zuid-oostelijke dorp doen pijnlijk denken aan een scène uit de zwarte komedie ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’ (2006). Het typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen is in een fictieve reportage te zien in thuisland Kazachstan waar hij verslag uitbrengt van een jaarlijks evenement waar kinderen en volwassen poppen met eveneens karikaturale stereotypering van een orthodoxe joodse man en vrouw aan gort slaan. In tegenstelling tot de Borat-komedie zijn de beelden uit Polen wél echt.

AFP

Videobeelden van het Goede Vrijdag-’evenement’
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick morel

  Ik volg op NPO de documentaire reeks van de Pools Nederlandse journaliste Dore van duivenbode over haar thuisland. Polen wordt extremistisch katholiek en het nationalisme viert hoogtij. Ze zullen nog veel problemen krijgen met Polen in de EU, kerk en staat is weer aan de orde en de macht van de kerk groeit angstaanjagend.

 • Sobek Wessels

  Al die religie's zijn onzin . Elk geloof haalde de kaas bij andere oudere geloven en afgoderij ! De Joden haalden veel uit het zoroastrisme net zoals de islam deed , het Christendom is ook deels uit het joods geloof overgenomen ezv ... Maw alle Religie's zijn een Kopie van vorige met eigen toevoegingen enkel en alleen om Groepen mensen Dom en in hun Macht te houden ! Trouwens Als Mens weten wat een GOD wil is toch Grootheidswaanzin ??

 • Gerard Braeckmans

  stefan crama, als je zelfs niet beseft wat er fout is moet je eens diep gaan nadenken.

 • Paul Jansen

  Ja Judas was een Jood , maar geen orthodoxe Jood met pijpenkrullen en grote hoed, dat geeft een verkeerd vertekend beeld aan de jeugd, die ondertussen een kiemend antisemitisme mee hebben gekregen. In dat passiespel moeten ze Jezus ook een hoed geven en pijpenkrullen dan, maar oh nee dat doen ze niet want Jezus kennen ze als een man met lang haar en Amerikaanse Hollywood looks. De wereld heeft nog eeuwen te gaan om racisme in gelijk welke hoek uit te roeien.

 • stefan crama

  Judas was een jood, dus waar is de fout?