Poolse conservatieve regeringspartij PiS met ruim 45 procent aan kop bij parlementsverkiezingen

Partijleider Jaroslaw Kaczynski (r.) en premier Mateusz Morawiecki (achter Kaczynski) gisteren tijdens hun overwinningsfeest.
AFP Partijleider Jaroslaw Kaczynski (r.) en premier Mateusz Morawiecki (achter Kaczynski) gisteren tijdens hun overwinningsfeest.
De nationaal-conservatieve Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft de Poolse parlementsverkiezingen gewonnen met 45,16 procent van de stemmen. Dat blijkt volgens de officiële resultaten op basis van 82,79 procent van de stembureaus.

Jaroslaw Kaczynski’s Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) behaalt zo een absolute meerderheid voor een nieuwe termijn van vier jaar. De centristische Burgercoalitie (KO) loopt met 26,10 procent van de stemmen ver achter. Vergeleken met de resultaten van de exitpolls steeg PiS met 1,5 procentpunt, KO had volgens de exitpolls nog 27,4 procent van de stemmen en verliest dus een procentpunt.

Op de derde plaats staat een coalitie van drie linkse partijen, Alliantie van Democratisch Links (SLD), met 12,10 pct van de stemmen. Ook de centrumrechtse Poolse coalitie (PSL) krijgt zitjes in de Sejm met 8,81 pct van de stemmen.

De kiescommissie PKW moet nog beslissen hoe de resultaten zich zullen vertalen in zetels van het parlement.

Dat PiS zou winnen werd al duidelijk na gedeeltelijke resultaten en na exitpolls.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willems michel

  Weer een overwinning die niet wil dat Europa zich (te) veel gaat moeien met het land. We zijn op de goede weg....

 • Adriaan De Backer

  Een duidelijke overwinning voor rechts, in Polen is men op de goede weg, de economie groeit, de werkeloosheid daalt, mensen verdienen meer , enz...en met zo'n duidelijke overwinning voor PIS is er geen coalitie nodig, de absolute meerderheid .....Enkel jammer dat ze er zo'n oubollige mening op nahouden omtrent holebi's, en dus betreur ik het dat de LBGTQ gemeenschap in eigen land zo in een slecht daglicht wordt gesteld... , misschien moet PIS hier zijn principes wel eens bijschaven

 • Marc Baert

  Alleen het vet van Europa is goed genoeg voor polen . Geef al het werk die ze hier doen en belastingen in polen betalen ,aan onze erkende vluchtelingen die dan hier belastingen betalen. Die zelfs zij niet willen opnemen zodat deze mensen voledig kunnen integreren en niet meer hoeven af te zonderen om dat ze geen werk hebben . Polen is volop zijn oerbossen aan het kappen terwijl Europa naar zogezegde klimaat doelstellingen streeft .

 • Peter Janssen

  Natuurlijk wint PIS de verkiezingen,het gaat steeds beter...dankzij eu-subsidies en de stroom van onze SZ voor poolse arbeiders om drie maanden uitkeringen te krijgen die dan in Polen de economie ten goede komen!!!Pluimen en machtsbehoud voor conservatieven op ónze kap en ten koste van onze welvaart dankzij eu!

 • Henri Dederen

  Weer een bewijs dat de visie van het volk verschilt van de overtuiging van Europa en de media.