Poolse betogers willen abortus volledig verbieden

thinkstock
In Polen hebben verschillende anti-abortusorganisaties betoogd voor een wetsvoorstel om abortus zo goed als volledig te verbieden in het land. De huidige wet op de vrijwillige zwangerschapsonderbreking is nu al zeer restrictief.

"Vandaag roepen we de autoriteiten van dit land op om ongeboren kinderen een volledige wettelijke bescherming te geven", zegt een van de organisatoren, Pawel Kwasniak, voorzitter van een anti-abortusorganisatie in Warschau. Hij speechte voor een menigte van enkele duizenden actievoerders in de hoofdstad. Er waren in 140 andere Poolse steden en gemeenten gelijkaardige betogingen.

Voorwaarden
De huidige wet laat vrijwillige zwangerschapsonderbreking toe in drie gevallen: een risico voor het leven of de gezondheid van de moeder, een prenataal onderzoek dat een ernstige en onomkeerbare pathologie bij de embryo vaststelt, en een zwangerschap die het gevolg is van een verkrachting of incest.

Verstrenging
Verschillende anti-abortusorganisaties hebben aan het parlement een wetsvoorstel voorgelegd dat de wetgeving verstrengt. Ze kregen steun van de katholieke kerk en de conservatieve machtshebbers. Hun voorstel is dat abortus alleen nog zou toegelaten worden om het leven van de moeder te redden. De maximumstraf voor illegale abortus zou op vijf jaar komen te liggen, tegenover twee jaar nu.

Steun
Het voorstel moet 100.000 handtekeningen hebben om in het parlement behandeld te worden. Uit een peiling in maart bleek niettemin dat 51 procent van de Polen eerder gewonnen is voor de liberalisering van de huidige wetgeving.