Poolse baby wordt geboren met 3,2 promille alcohol in bloed en overlijdt 3 weken later

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
In een ziekenhuis nabij de Poolse hoofdstad Warschau is twee weken voor Kerstmis een baby geboren die 3,2 promille alcohol in zijn bloed had. De premature baby overleed uiteindelijk. De moeder, die toegaf dat ze gedronken had vlak voor de geboorte, werd opgepakt maar later vrijgelaten. Dat melden Poolse gerechtelijke bronnen aan DPA.

De 42-jarige moeder bood zich op 23 december aan in een ziekenhuis in Nowy Dwor Mazowiecki, een stad ten noorden van Warschau, omdat ze weeën had. De vrouw was 28 weken zwanger en beviel in het ziekenhuis. De premature baby woog bij de geboorte 1,3 kilogram en werd overgebracht naar een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis.

Specialisten onderzochten de baby en stelden enkele ernstige genetische afwijkingen vast. De baby overleed enkele weken later. Volgens gerechtelijke bronnen moet een autopsie duidelijkheid brengen of het kindje stierf door de genetische defecten of door de alcoholvergiftiging. De Poolse politie ondervroeg de moeder en ze bekende dat ze dronken was toen ze haar weeën kreeg. De politie liet de vrouw uiteindelijk vrij omdat ze een vast verblijfadres heeft.

“Alcohol en zijn toxische metabolieten bereiken de foetus via de placenta”, zo klinkt het bij de FOD Volksgezondheid. “De alcoholconcentratie in het bloed van de foetus is nagenoeg dezelfde als de concentratie in het bloed van de moeder.” Hoe meer de vrouw drinkt, hoe groter het risico voor haar kind. “Alcohol kan heel wat neurologische en fysieke problemen veroorzaken. FASD of ‘Fetal Alcohol Spectrum Disorder’ is de verzamelnaam voor alle verschillende aandoeningen die zich kunnen ontwikkelen bij een kind van wie de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jennifer Peeters

    Ik hoop dat die moeder een zeer lange gevangenisstraf krijgt!!!