Pool na 18 jaar onschuldig in de cel vrijgesproken

De Pool reageerde erg emotioneel toen hij eindelijk de verlossende woorden hoorde dat hij een onschuldig man is.
Fakty TVP3 Wrocław Twitter De Pool reageerde erg emotioneel toen hij eindelijk de verlossende woorden hoorde dat hij een onschuldig man is.
Na 18 jaar gevangenschap is een ten onrechte wegens verkrachting en moord veroordeelde Pool vrijgesproken. Het Hooggerechtshof in Warschau verklaarde vandaag het vonnis tegen de nu 42-jarige Tomasz Komenda nietig. Het Openbaar Ministerie beschikt over nieuw bewijsmateriaal dat zijn onschuld "onweerlegbaar" aantoont.

De Pool kreeg 25 jaar celstraf voor verkrachting en moord op een 15-jarig meisje op 31 december 1996 in de omgeving van Wroclaw, in het zuidwesten van Polen. Hij zit al sinds 2000 in de cel. Vorig jaar werd de zaak heropend, op vraag van de ouders van het slachtoffer. De bewijsstukken werden opnieuw geanalyseerd en een nieuwe verdachte kwam in beeld. Intussen werd die nieuwe verdachte ook opgepakt en opgesloten.

Manipulatie

De autoriteiten gaan nu ook de toenmalige speurders wegens zwaarwegende fouten voor de rechter brengen. Volgens het Openbaar Ministerie werd de bewijslast tegen Komenda gemanipuleerd om hem uiteindelijk veroordeeld te krijgen. De speurders hadden onder andere vermeende DNA-sporen van de beklaagde op een muts aangetroffen, die op de plaats van de misdaad was aangetroffen. Dat het zijn DNA was, wordt nu uitgesloten. Het toenmalige parket had ook het alibi van de man op Oudejaarsavond, dat door twaalf getuigen was bevestigd, niet geloofd.

De onschuldig veroordeelde Tomasz Komenda zal een schadevergoeding van minstens tien miljoen zloty, omgerekend 2,3 miljoen euro, eisen, zo zei zijn advocaat voor de rechtbank.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stan mestach

  wees maar zeker die agenten zullen zijn plaats innemen geen doofpot zoals hier met het bende dossier

 • Febe Chapin

  Die mens is van zijn leven en eer berooft. De agenten verdienen hetzelfde.

 • Frederik De Coster

  Dat zijn er al 2 vandaag , in amerika was er ook een gelijkaardig verhaal vandaag van een man die 27 jaar vast zat voor niks.

 • Jef Heffens

  dat zijn ze hem wel verplicht om een serieuze schadevergoeding te betalen.

 • marc mertens

  politie vervolgt ,wat een grap