Pompeo stelt omstreden oud-diplomaat aan als speciaal gezant voor Venezuela

Pompeo stelt Elliott Abrams (links) voor als speciaal gezant voor Venezuela.
AP Pompeo stelt Elliott Abrams (links) voor als speciaal gezant voor Venezuela.
De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Elliott Abrams aangesteld aan speciaal gezant voor Venezuela. De 71-jarige oud-diplomaat is geen onbesproken blad: hij diende in de jaren tachtig onder president Reagan en verwierf daar dubieuze roem door enkele onfrisse praktijken.

Zo had Abrams berichten over een massamoord in El Salvador in 1981 geminimaliseerd. Later moest hij vanwege zijn rol in de Iran-Contra-affaire schuld bekennen en werd hij voorwaardelijk veroordeeld. 

Voorts zou hij volgens een onderzoek van de Britse "Observer" afgeweten hebben van de plannen om een staatsgreep te plegen tegen toenmalig Venezolaans president Hugo Chávez en die ook goedgekeurd hebben.

Pompeo riep intussen alle landen op hem te volgen en Juan Guaidó te erkennen als Venezolaans president. Onder meer Mexico, Cuba en Uruguay hebben hun steun uitgesproken voor huidig president Nicolas Maduro.

Elliott Abrams.
AP Elliott Abrams.

Onrustig

Het is al al een tijdje onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn, waarbij de internationale druk op hem toenam om af te treden. 

Opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido riep zichzelf woensdag echter uit tot interim-president van Venezuela en kreeg de steun van een aantal Amerikaanse landen. Europa vraagt dat er eerlijke verkiezingen worden georganiseerd.
Het leger steunt vooralsnog Maduro.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anita Wellens

    Allende werd ook geboycot en later vermoord omdat hij een halt toeriep aan de buitenlandse multinationals met kopermijnen in Chili. Deze keer is Venezuela aan de beurt. Na een lange boycot, net zoals bij Allende, wil men i.p.v. koper nu olie.