Pompeo noemt Russisch-Chinees veto tegen Belgische VN-resolutie een "schande"

Mike Pompeo.
AFP Mike Pompeo.
De Verenigde Staten hebben het veto van Rusland en China tegen een ontwerpresolutie in de Verenigde Naties voor de verlening van humanitaire hulp aan vier miljoen Syriërs "schandelijk" genoemd. De resolutie werd door België, Duitsland en Koeweit ingediend en kreeg gisteren een veto. Ze diende om humanitaire hulp van de VN voor Syriërs met een jaar te verlengen.

"U heeft bloed aan uw handen", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan het adres van Moskou en Peking, die "liever steun aan hun partner in Damascus verlenen, en aldus het leven van miljoenen onschuldige burgers in het midden van de winter in de weegschaal leggen".

Ngo's als Oxfam en Save the Children hadden eerder op de dag al gewaarschuwd voor een humanitaire ramp in Syrië als gevolg van het veto. De hulp is onder meer voor de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië bestemd, waar volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten nog twaalf burgers gedood werden bij luchtaanvallen door het Syrische bewind en zijn Russische bondgenoot. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sunno Hamar

    De VN is gewoon een witwas-organisatie voor Amerikaans buitelandsbeleid

  • Dirk Willocx

    de VN zijn al van in het begin een lachertje door die veto-mogelijkheden. Schaf die veto's af en beslis bij een gewone meerderheid.

  • jean petermans

    Niemand belet de VS, Duitsland, België, Koeweit enz.. om zelf die hulp aan te bieden.