Pompeo: “NAVO moet veranderen, anders wordt organisatie overbodig”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
AFP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vindt dat de NAVO moet veranderen, omdat de organisatie anders overbodig wordt. Dat zegt hij een dag nadat de Franse president Emmanuel Macron de militaire organisatie "hersendood" noemde.

Pompeo noemde de NAVO gisteren nog enorm belangrijk, maar zei vandaag dat er verandering nodig is na zeventig jaar. "De NAVO moet het hoofd bieden aan hedendaagse uitdagingen."

"Als landen denken dat ze wel het veiligheidsvoordeel van de NAVO kunnen krijgen zonder het juiste bedrag in te leggen, dan is er een kans dat de NAVO overbodig wordt", aldus Pompeo, die op bezoek is in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is de NAVO “hersendood”. Hij verwees in een interview in The Economist onder meer naar het gedrag van de Verenigde Staten, die onder president Donald Trump een meer teruggetrokken houding aannemen tegenover de andere NAVO-landen. “Er is geen enkele coördinatie van de strategische beslissingen van de VS met de NAVO-partners”, zo zei hij daarover.

“En we zien ook een ongecoördineerde agressie van een andere NAVO-partner, Turkije, in een zone waar onze belangen op het spel staan”, zo klinkt het. “Dat is een enorm probleem voor de NAVO.” 

Op 4 december is de volgende NAVO-top.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de VS toegezegd dat haar land de internationale crisisbeheersing zal blijven ondersteunen. Ze verzekerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag in Berlijn dat “Duitsland een actieve rol wil spelen bij het oplossen van deze problemen”. Ze noemde de conflicten in Afghanistan, Syrië en Libië en in Oekraïne als voorbeelden.

Pompeo prees de samenwerking met Duitsland. Hij noemde Merkel een “grote vriend van de Verenigde Staten” en zei: “Duitsland blijft een enorm belangrijke partner voor ons.” De Amerikaanse minister, die sinds woensdagavond in Duitsland is, erkende ook de toenemende en sterke bijdrage van Duitsland aan de NAVO.

Bekijk ook:

“Europa staat op rand van afgrond en NAVO is hersendood”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  De NAVO telt 28 landen en landjes. Hoeveel waren er ten tijden van het Warschouw pakt? Waarom zou Europa zich niet kunnen verdedigen zonder Amerika? Alleen heeft Amerika nog niets tot een goed einde gebracht Na 40-45: de Koreaanse oorlog. Vietnam overgenomen van Frankrijk. Afghanistan overgenomen van de Russen. Irak begonnen met leugens. Syrië ,halfslachtig en te vroeg teruggetrokken. Nog nooit een echte overwinning. En dat wil ons de les spellen.

 • MICHELINE GEVERS

  Altijd maar kritiek op de de Navo ,door Amerika ,maar als er ergens een conflict is wie vraagt Amerika dan om, natuurlijk onder hun leiding (wie anders) het conflict te helpen oplossen. Bij de stichting van de NAVO waren er maar enkele landen , die de dreiging, wel aankon. Nu het ledenaantal bijna verdubbeld is en de dreiging minder groot wil Amerika weer het grote woord. Na 40-45 hebben de Amerikanen geen enkel geschil tot een goede oplossing gebracht zonder de hulp van Europa.

 • Denis Van den broeck

  Dat is veel te laat dat zou er lang moeten geweest zijn maar nee ze vullen liever hun zakken ipv zoiets op de been te zetten en echt door te duwen en nu het kalf verdronken is komt die slime macron er mee op de proppen om te lachen.

 • Dagmar De Coster

  Beste Jeroen, Turkije maakt deel uit van de Navo...

 • Erik Svensson

  Blijf weg uit Oekraïene en werk misschien terug aan een toenadering met Rusland. Verder onze zin doordrijven in Oekraïene zorgt alleen maar voor een verdere destabilisering van Europa en dat terwijl de NAVO eigenlijk voor onze veiligheid zou moeten instaan. Indien deze toch deze agressieve koers blijft varen ben ik de NAVO liever kwijt dan rijk.