Pompeo: “Julian Assange wordt uitgeleverd aan VS”

De WikiLeaks-oprichter riskeert in de Verenigde Staten 175 jaar cel.
REUTERS De WikiLeaks-oprichter riskeert in de Verenigde Staten 175 jaar cel.
Groot-Brittanië gaat Wilileaks-oprichter Julian Assange uitleveren aan de Verenigde Staten, zodat hij kan worden berecht voor spionage. Dat blijkt uit verklaringen van VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de Ecuadoriaanse krant “El Universo”. Amper een week geleden verklaarde een Britse staatssecretaris echter het tegenovergestelde.

“We hebben de vraag ingediend en dus zal hij worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij wordt vervolgd”, aldus Pompeo, die gisteren in Ecuador een onderhoud had met president Lenin Moreno. “Ik kan niet meer commentaar kwijt, maar mijn regering vindt het belangrijk dat deze man, die een risico vormde voor de wereld en Amerikaanse soldaten in gevaar heeft gebracht, door Justitie wordt bestraft”.

Vorige maandag verzekerde Alan Duncan, de Britse staatssecretaris voor Europa en Amerika, eveneens in Ecuador dat Assange niet zou worden uitgeleverd aan een land waar hij de doodstraf riskeert. Assange wordt door de VS beschuldigd van spionage. De zitting over de vraag tot uitlevering zou eind februari 2020 plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk.

Bij een veroordeling op alle 18 punten van de aanklacht hangt de stichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks 175 jaar cel boven het hoofd. Volgens de gespecialiseerde website Death Penalty Information Center laat de Amerikaanse justitie de doodstraf toe voor bepaalde misdaden, zoals spionage. 
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Door klokkenluiders te muilkorven als spion denkt big brother/vs rustig verder te kunnen gaan met hun criminele,wereldwijde praktijken die elk mensenrecht schendt en indruist tegen hun eigen grondwet,'land of the free speech'???! UK wordt het volgende doelwit van hackers om hun koloniale en huidige misdrijven tegen eigen burgers aan de kaak te stellen als ze assange durven uitleveren.

 • Wesley Gevaert

  Er zou beter een nieuwe assange opstaan. We hebber er zo meer nodig. Zeker vandaag in de EU en de US.

 • dominique castelein

  spionnen zijn een gevaar voor het land,eerst een tijdje Guantanamo en dan het schokje,meer verdiend dergelijk crapuul niet en zij die er niet mee eens zijn moeten maar eens vragen hoe gevaarlijk spionnen zijn voor het leger en de soldaten

 • Tim De Witte

  Gerreke van Bovendaele, je hebt helemaal gelijk, maar ja, onze Tichmann staat nu eenmaal niet gekend voor nuances en/of eerlijkheid...

 • John Stahl

  Het enig wat Assange heeft gedaan is via zijn platform Wikileaks, de misdaden van voornamelijk de Amerikanen blootgelegd. Er is nooit bewezen dat hij of zijn organisatie de mails heeft gehackt. Waarschijnlijk waren de Russen verantwoordelijk voor een subtantieel deel, maar dat is ook speculatie. Blijkbaar zijn de misdaden niet meer belangrijk, maar moet de klokkenluider boeten. Snowden wist dat, en heeft zich wijselijk uit de voeten gemaakt.