Pompeo in januari naar Oekraïne, terwijl debat over afzetting Trump loopt

Mike Pompeo (links) en Donald Trump.
AP Mike Pompeo (links) en Donald Trump.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaat op 3 januari naar Oekraïne. Op dat moment zal in het Congres gedebatteerd worden over de afzetting van Trump, vanwege de affaire waarin uitgerekend Oekraïne centraal staat.

Pompeo zal er praten met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Pompeo is de eerste hoogstgeplaatste Amerikaan die naar Oekraïne reist sinds het losbarsten van de Oekraïne-affaire.

Het Huis van Afgevaardigden heeft de president van de VS, Donald Trump, op 18 december formeel in verdenking gesteld voor machtsmisbruik. Hij wordt ervan verdacht vorige zomer zijn Oekraïense ambtgenoot gevraagd te hebben om een onderzoek te openen naar zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Biden is favoriet om in november Trump uit te dagen in de race om de macht. Trump wordt ervan verdacht dat hij militaire hulp aan Kiev on hold zette om zijn zin te krijgen.

Maar enkel de Democratische oppositie, die in het lagerhuis een meerderheid heeft, stemde voor de 'impeachment' of afzetting van Trump. De Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, zal hem waarschijnlijk vrijpleiten tijdens de impeachmentprocedure die vermoedelijk in januari plaatsvindt. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jean petermans

    Daar moet zeker nog wat gefixed worden en nu Rudolf Juliani onder een microscoop ligt, moet Trumps buitenlandminister het maar doen, benieuwd wat voor "beloning" hij daar in de toekomst voor krijgt van zijn baas.

  • Jules Steenwinckel

    Tijdens zijn afzetperiode nog op bezoek In Oekraine ? daar stel ik mij vragen bij .Nog wat regelen zeker .