Pompeo: "Immense bewijzen" dat coronavirus uit lab in Wuhan kwam

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
REUTERS Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat er "immense bewijzen" zijn dat het nieuwe coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan, waar de pandemie is ontstaan.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Er zijn immense bewijzen dat het vandaar is vertrokken", insisteerde het hoofd van de Amerikaanse diplomatie op zender ABC. Hij weigerde te zeggen of hij dacht dat Peking het virus bewust heeft laten vrijkomen.

"China is gekend voor zijn neiging om de wereld te besmetten en laboratoria te gebruiken die niet aan de normen voldoen", zei Pompeo. "Het is niet de eerste keer dat de wereld in gevaar is gekomen door een virus dat uit Chinese laboratoria kwam.”

Gebrek aan samenwerking

De minister zei een gebrek aan samenwerking vanwege Peking om de oorzaak van de pandemie uit te klaren te betreuren. "Ze blijven westerlingen en de beste artsen de toegang ontzeggen", aldus Mike Pompeo. "Wij moeten naar ginder kunnen gaan. Wij hebben nog altijd niet de stalen van het virus die wij nodig hebben.”

Donderdag heeft president Donald Trump het nieuwe coronavirus al in verband gebracht met het Instituut voor Virologie in Wuhan en met strafheffingen gedreigd.

Lees ook:

Inlichtingendiensten VS: “Coronavirus niet door mens gemaakt of genetisch gewijzigd, mogelijk wel resultaat van ongeluk in Chinees lab”

Ontdekker van hiv en Nobelprijswinnaar oogst kritiek na claim dat coronavirus in labo in Wuhan werd gemaakt
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kees Huls

  Trump staat in de verkiezingsmodus en staat er niet zo goed voor door zijn blunders met de pandemie. Als dit niet geloofd wordt zal hij wéér een andere zotte streek uithalen. Ik ben heel bang dat hij dan Iran zal aanvallen omdat hij absoluut wil scoren voor zijn niet al te intelligente kiezers.

 • Danny De Graeve

  Begrijp sommige reacties niet. Wat geeft Trump met Irak te maken? Bij mijn weten was het Bush en Blair die met leugens Irak aanvielen. China is niet heilig en vertrouw ik ook voor geen haar. Mocht je weten hoeveel landen dingen doen die het daglicht niet mogen zien, je zou ervan achterover vallen.

 • wim Goossens

  Kijk ALS Amerika bewijzen had, zouden ze die al lang op de straatstenen gegooid hebben want niemand in het witte huis is bekwaam om zijn mond te houden ...

 • johan fransaert

  hebben je bewijzen maak ze dan openbaar zodat ze kunnen geverifieerd kunnen worden indien niet dan zwijg je beter, maar ja de Trump administratie staat nu eenmaal niet gekend hun waarheidsgetrouwe communicatie.

 • Rudy Meert

  Ik zou maar niet te veel aandacht schenken aan deze uitspreken. Het is een publiek geheim dat mijnheer Pompeo de handpop van de president is die alles wat hem voorgekauwd wordt klakkeloos communiceert. Tot hiertoe zijn er nog geen harde bewijzen op tafel gelegd en ik vrees dat het zo zal blijven.