Pompeo haalt uit naar voorganger Kerry: "VS-beleid actief ondermijnen is letterlijk zonder precedent"

Mike Pompeo, sinds 26 april VS-minister van Buitenlandse Zaken. Hij staat bekend als een hardliner.
AFP Mike Pompeo, sinds 26 april VS-minister van Buitenlandse Zaken. Hij staat bekend als een hardliner.
De Amerikaanse minister Michael Pompeo (Buitenlandse Zaken) heeft hard uitgehaald naar John Kerry, de minister van Buitenlandse zaken onder president Barack Obama. Pompeo verwijt de Democraat het Iran-beleid van de huidige regering "actief te ondermijnen" door te overleggen met Iraanse functionarissen.

Kerry speelde een hoofdrol bij de totstandkoming van de nucleaire deal met Iran in 2015. De huidige president, Donald Trump, heeft die afspraken inmiddels in de prullenbak gegooid. Kerry heeft volgens Amerikaanse media geprobeerd de deal te redden.

Hij zei eerder op de radio sinds zijn vertrek als minister "drie of vier keer" een ontmoeting te hebben gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Pompeo zei aan journalisten op het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Kerry heeft toegegeven dat hij aan de Iraanse politici aanraadde om de huidige regering "uit te zitten". "Dit is ongezien in de geschiedenis van de VS", zei Pompeo, die meent dat Kerry dit gedrag achterwege zou moeten laten. "Dit is niet in lijn met het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten zoals de president dat uitstippelt."

Pompeo noemde het optreden van de Democraat "ongehoord" en "meer dan ongepast". "Dat een voormalige minister van Buitenlandse Zaken het beleid van de VS actief ondermijnt, is letterlijk zonder precedent", zei de bewindsman.

Pompeo is tegenstander van het Iraans nucleair akkoord dat in 2015 onderhandeld werd door Iran en zes internationale grootmachten. De deal heeft tot doel om Teheran ervan te weerhouden om een atoombom te bouwen. In ruil werden economische sancties opgeheven. Kerry was van dichtbij betrokken bij de onderhandelingen over het akkoord. Het was een van de grootste diplomatieke verwezenlijkingen van de regering-Obama.

Foto uit 2015: toenmalig Amerikaans buitenlandminister John Kerry schudt bij de VN in New York de hand van zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Zarif.
REUTERS Foto uit 2015: toenmalig Amerikaans buitenlandminister John Kerry schudt bij de VN in New York de hand van zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Zarif.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Net zoals Obama hij zit niet in de huidige regering en moeit zich met zaken waar hij niets te zoeken heeft.

 • Jos verelst

  Kerry heeft absoluut het volste recht te praten met wie en waarover hij wil ! Dat Pompeo en zijn debiele baas hier niet mee instemmen is volkomen onbelangrijk.

 • John Waldack

  Ongezien? is nochtans wat de CIA ook al deed in de tijd van Kennedy...

 • johanneke li

  Dat is eerder lovenswaardig van kerry! Trump stookt alleen oorlog en is amerika ten gronde aan het richten! Dus hoe vlugger er verkiezingen zijn hoe beter!

 • John Geers

  Destijds mislukte de aanslag op Hitler . Dat was een moedige ipv laffe daad. Laat Trump aub niet verder de wereld verwoesten