Pompeo: “China weigerde info over coronavirus te delen”

 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
REUTERS De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft China zich bezondigd aan "een bewuste desinformatiecampagne" over het nieuwe coronavirus. De kwestie kwam vandaag ter sprake bij de G7, de zeven belangrijkste industrielanden ter wereld.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De Chinese communistische partij vormt een belangrijke bedreiging voor onze gezondheid en onze levensstijl. Dat heeft de corona-epidemie nu wel aangetoond", stelde de Amerikaanse buitenlandminister op een persconferentie in Washington.

“Virus van Wuhan”
"China was het eerste land dat op de hoogte was van de risico's die dit virus voor de wereld betekende, maar ze hebben die informatie niet gedeeld", aldus Pompeo. Amerikaanse wetenschappers en experts die ter plaatse meer wilden te weten komen over het nieuwe virus werden volgens hem door de communistische partij de toegang ontzegd. Hoge partijverantwoordelijken zouden zelfs het "gekke gerucht" hebben verspreid dat de Verenigde Staten het virus in China hadden geïntroduceerd.

Pompeo sprak ook consequent over het "virus van Wuhan", de stad in China vanwaar het nieuwe coronavirus de wereld veroverde. President Donald Trump had het eerder ook al over het “Chinese virus". Al van bij de start van de uitbraak staat Washington erg wantrouwig tegenover de informatie die de Chinezen over het virus bekendmaken.

“Niet het moment om beschuldigingen te uiten”
Of de Amerikanen op termijn Peking verantwoordelijk zouden kunnen houden voor het verloop van de gezondheidscrisis en de economische schade? “Het is nu niet het moment om beschuldigingen te uiten, wel om een oplossing te zoeken voor dit wereldwijde probleem”, luidde het antwoord. "Wij willen met iedereen samenwerken om oplossingen te zoeken om zoveel mogelijk mensen in leven te houden en nadien onze economie weer op orde te krijgen. Ook met China dus. Na afloop van de pandemie is er tijd om te praten over wie welke verantwoordelijkheid draagt.”

De G7-meeting was een aanloop naar de G20, waar de VS en China met elkaar te maken zullen krijgen. Van een gezamenlijke aanpak om de pandemie te lijf te gaan, lijkt echter nog geen sprake.

Lees ook: De piek is nog niet bereikt, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn: 6 vragen aan viroloog Steven Van Gucht (+)
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc baken

  dus als china de uitbraak van een virus een paar maanden verzwijgt is dat de schuld van trump ??? we hebben het beste hier nog niet gehoord

 • Vloebergs Jan

  Omdat ze het zelf niet onder controle hebben word China nu de zondebok, anders krijgt hij dit aan de amerikaan niet meer uitgelegd.

 • Roger Deprez

  Politiek op het hoogste niveau.

 • Frans Peeters

  En maar blijven poken op China die EU toch al heel wat mondmaskers en kleding heeft geschonken en VS?

 • Edmond Dillien

  Trump en Pompeo zijn hun pad aan't opkuisen, of je nu technische info krijgt of niet als je over gans de wereld kan zien dat de mensen daar sterven aan een ziekte dan moeten je alarmbellen allemaal al rinkelen, en praat zoals die van Trump "we hebben al ergere griepjes gehad" en "kan compleet geen kwaad" is ongepast en dom. Men zou zelfs denken dat het alleen verteld werd om de tijd te hebben om de aandelen pakketten aan te passen en niet teveel verlies te hebben.