Politierapport onthult: oudejaarsnacht in Frankrijk was aaneenschakeling van onthutsende incidenten

AP
Achtervolgingen op de autosnelweg, mortiervuur, meer dan 1.000 brandende voertuigen, aanvallen tegen de politie. Het rapport dat de Franse krant Le Figaro kon inkijken, leest als een aaneenschakeling van schokkende incidenten tijdens oudejaarsnacht. In Frankrijk was de start van het nieuwe jaar niet overal een feest.

Niet alleen in Brussel verliep oudejaarsnacht onrustig, ook bij onze zuiderburen was het een nacht vol ongeregeldheden. 

De lynchpartij in Champigny-sur-Marne waarbij twee politieagenten in elkaar werden geslagen, beslaat slechts enkele regeltjes in het rapport dat voornamelijk handelt over het departement Île-de-France (Parijs) en 17 pagina's telt.

Het rapport maakt melding van 213 aanhoudingen, 168 personen die in hechtenis werden genomen, 163 brandende voertuigen, 18 vuilnisbranden, 25 afgevuurde projectielen waaronder 6 mortieren afgevuurd tegen de politie en 3 gewonde agenten.

AFP

In de buitenwijken van Parijs zijn vernielingen schering en inslag, net zoals 'hinderlagen' om de politie in de val te lokken. De vele feiten worden zorgvuldig opgesomd, buitenwijk na buitenwijk, uur per uur. Het aantal arrestaties, de gewonden en de aangerichte schade is aanzienlijk.

De Franse president Macron en minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb veroordeelden het geweld. “Onze ordediensten aanvallen, dat is onze republiek aanvallen”, tweette Collomb. 

Het verslag heeft het enkel over de incidenten in en rond Parijs. Maar een ander meer uitgebreid rapport ligt ondertussen op het bureel van de minister van Binnenlandse Zaken. Het overloopt de voorvallen in de rest van Frankrijk. Met drie keer meer incidenten dan in de hoofdstad. In totaal werden meer dan 1.000 voertuigen in brand gestoken. Kortom, het was een geweld(ad)ige feestavond. 

AFP30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Simpel, pak ze op en veroordeel ze.

 • freddy depaepe

  het word tijd om de wapens op te nemen

 • Adam Beyer

  Dat had ik nu niet zien aankomen ze. De ironie komt nog niet tot aan de schenen van de hypocrisie.

 • Jos Temmerman

  Belgie : politie en brandweer bekogeld. Nederland veel wagens in brand gestoken. Duitsland weer veel vrouwen aangerand . Frankrijk : politieagenten half dood geslagen. Hoe zou dat komen.

 • Jef Vermeulen

  En allemaal juichen en victorie kraaien toen Le Pen verloor. Tja dan moeten ze nu ook niet komen janken. Het is maar materiële schade hoor. Wat is nu een uitgebrande auto, fait divers.