Politieman deelt geheime info over beveiliging Geert Wilders: 7 maanden cel

Voormalig politieman Faris K. kreeg zeven maanden cel. Hij lekte strikt geheime informatie over de permanente beveiliging van Geert Wilders.
AD - ANP Voormalig politieman Faris K. kreeg zeven maanden cel. Hij lekte strikt geheime informatie over de permanente beveiliging van Geert Wilders.
Een voormalige Nederlandse politieagent moet zeven maanden de cel in voor het lekken van strikt geheime informatie over de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders, de anti-islampoliticus die sinds 2004 onder permanente politiebescherming leeft.  Faris K. (37) gaat tegen de veroordeling beroep.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie had eerder vijf maanden cel geëist, voor het ‘gebabbel’ van de ‘kletsmajoor’, die zelf sprak van een ‘stommiteit’. Maar de rechter vindt dat twee maanden meer op zijn plaats is, zodat er ‘een signaal’ vanuit gaat naar anderen.

Faris K. werkte in 2016 bij de toenmalige Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), een elitedienst binnen de Nederlandse politie. Van zodra Wilders het parlementsgebouw verlaat, wordt hij de klok rond gevolgd door DBB-agenten. 

In 2017 kwam aan het licht dat Faris K. tegen vriendinnen had gekletst over de beveiliging van Wilders. Over welke auto’s werden gebruikt om de zwaar bedreigde politicus te vervoeren. Over de woning van Wilders. En over de bewapening van de DBB.

De toenmalige agent was deel van het zogenoemde Iristeam dat voorverkenningen deed voor de directe ploeg rond Wilders. Daarbij had hij, zo erkende  Faris K. bij zijn strafproces, inderdaad wel eens te veel gezegd. Zelfs eens tijdens een klus, tegen zijn vriendin. “Tja, om het saaie werk...Weet u, het was soms gewoon om interessant te doen.”

Al info doorgespeeld

Punt is wel dat het niet één stommiteit was. Faris K. kletste bij herhaling. Hij kwam nota bene ternauwernood door de screening bij het Iristeam, vanwege eenzelfde soort vergrijp. In 2008 werd hij al eens veroordeeld voor het doorspelen van politie-informatie naar vrienden, maar de politie was inschikkelijk en hield hem in dienst.

Erg veel inkeer leverde dat niet op, Faris K. ging zelfs verder nadat hij in 2013 promotie naar het beveiligingsteam maakte. Twee jaar later zette een tip de politie op het spoor van nieuwe misstappen.

K. bleek toen ook te hebben ‘gelekt’ over de beveiliging van een bezoek van de dochter van president Barack Obama aan Nederland. Hij somde het aantal beveiligers op dat daarbij betrokken was. Ook sprak hij over de inzet van Israëlische agenten.

Volgens de rechter staat vast dat Faris K. geheimen heeft prijsgegeven, tegen zijn ambtsbelofte en geheimhoudingsverklaring in. De man heeft ‘met drie personen’ informatie gedeeld, stelt de rechter vast. “Zo heeft hij zijn ambtsgeheim in ernstige mate geschonden.” Terwijl het ging ‘om informatie over de meest beveiligde persoon van Nederland’.

Info opzoeken voor privézaken

Ook is bewezen dat K. geregeld met zijn neus in de politiesystemen zat voor privézaken. Over wat er van hemzelf te vinden was, bijvoorbeeld. Of toen zijn vriendin een dure camera ging kopen, om te zien of de verkoper deugde. Net als die keer dat hij bij de auto van een buurvrouw een verpakking van cocaïne vond. Of toen hij zocht naar gegevens van een vrouw waar hij ‘iets’ voor zou ‘hebben gevoeld’. En naar een klant met wie een garagehouder die hij kende,  een ruzie had.

De rechter: “Hij heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hem is gesteld.” En het ging immers, zegt de rechtbank, om iemand die al eerder in de fout is gegaan. “Dat is bijzonder kwalijk.”

De rechter vindt ook dat K. ‘geen blijk heeft gegeven’ dat hij de ernst van zijn strafbare feiten heeft ingezien.

Faris K. laat aan deze krant weten dat hij in hoger beroep gaat. Hij is het niet eens met de straf en wil dat aan een hogere rechter voorleggen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Stock

  Toch al veel kansen gehad me dunkt,..

 • romy verhove

  Nooit meer aanwerven !En uitzitten wat een profiteur...

 • Jan Van Rompaey

  En echt uitzitten hoop ik.

 • Didi Bellens

  En dit is ook helemaal terecht.