Politieke hoogspanning in Frankrijk: valt de regering vandaag?

EPA
Komt er deze namiddag een einde aan de PS-regering van de Franse premier Manuel Valls? Om 16 uur komt het parlement in Parijs bij elkaar voor een motie van wantrouwen en een vertrouwensstemming. Aanleiding is de fel gecontesteerde wet op de hervorming van de arbeidsmarkt, die ook vandaag weer voor hevige straatprotesten zorgt.

Al maandenlang protesteren Franse vakbonden, jongeren en studenten tegen de hervorming van de arbeidswet die president Hollande en de PS-regering van premier Valls willen doordrukken. De wet moet de rigide arbeidsmarkt bij onze zuiderburen versoepelen: werkgevers zullen hun werknemers gemakkelijker kunnen ontslaan, overuren worden minder goed betaald terwijl werkgevers ze wel zullen kunnen opleggen en de ontslagvergoedingen gaan naar omlaag. Uit opiniepeilingen blijkt dat drie op de vier Fransen tegen de maatregelen gekant zijn.

Ook vandaag riepen vakbonden op om op straat te komen, en die oproep werd massaal gevolgd. Al in de voormiddag demonstreerden duizenden in steden over het hele land, verschillenden onder hen raakten slaags met de politie. Studenten blokkeerden de toegang tot hun scholen met vuilnisbakken, in verschillende steden werd het verkeer gehinderd door wegblokkades en de overheid riep automobilisten op om het centrum van Parijs te vermijden.

President Hollande en premier Valls hopen vandaag de gecontesteerde arbeidswet in voege te laten treden.
REUTERS President Hollande en premier Valls hopen vandaag de gecontesteerde arbeidswet in voege te laten treden.

Horde

De nieuwe protesten komen er nu de Franse regering voor haar grootste horde in lange tijd staat: een motie van wantrouwen vanuit de rechtse oppositie. Die werd eerder deze week ingediend toen de regering-Valls een noodprocedure in gang zette om het parlement buitenspel te zetten bij de goedkeuring van de nieuwe arbeidswet. Ze deed dat omdat er steeds meer tegenkanting vanuit de eigen parlementaire rangen dreigde te komen.

Volgens artikel 49.3 van de Franse grondwet mag de regering voor het algemeen belang een wet goedkeuren zonder dat het parlement zich er over uitspreekt. De wet wordt als aangenomen beschouwd, tenzij het parlement een motie van wantrouwen tegen de regering stemt, die daardoor automatisch ten valt komt. De rechtse oppositie van LR (Les Républicains) zette dat wapen dan ook meteen na de bekendmaking van het regeringsinitiatief in. Overleeft de regering de stemming, dan wordt de arbeidshervorming meteen van kracht.

Volgens de regering kan er geen sprake van zijn de wet nog in te trekken, maar stilaan tasten de protesten de daadkracht van president Hollande en premier Valls aan. Hollande was nog nooit zo onpopulair en wordt met rebellie binnen de PS geconfronteerd. Onder meer de socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo verklaarde vanmorgen nog dat "deze wet helemaal niets doet voor de sociale rechtvaardigheid. Het schokt me te horen dat werknemers beter beschermen eigenlijk gewoon neerkomt op hen gemakkelijker ontslaan."

Demonstranten in de straten van Parijs, deze voormiddag.
AFP Demonstranten in de straten van Parijs, deze voormiddag.
AFP

'Het schokt me te horen dat werknemers beter beschermen eigenlijk gewoon neerkomt op hen gemakkelijker ontslaan'

Anne Hidalgo, PS-burgemeester Parijs

Bits verbaal robbertje

Valls ligt dan weer op ramkoers met zijn minister van Economie Emmanuel Macron. De twee vochten gisteren voor de ogen van de camera's een bits verbaal robbertje uit in het parlement, toen Valls zijn minister verhinderde te antwoorden op een vraag en zelf het woord nam. Officieel om hem te verdedigen, maar toch met een zware steek onder water. Volgens Valls speelt Macron te veel cavalier seul: "Wat ik wens, is dat de leden van de regering zich volledig engageren voor hun taak." Wanneer Valls opnieuw gaat zitten, volgt een nieuw verwijt en vraagt Valls aan Macron waarom hij in een kranteninterview heeft gezegd dat hij "niet tot die politieke kaste behoort".

De uithaal komt er middenin groeiende speculatie dat de populaire Macron zelf wel eens een gooi zou willen doen naar het presidentschap bij de verkiezingen volgend jaar. De Economieminister zou op 10 juni zijn kandidatuur bekendmaken, zo berichtten Franse media vanmorgen. Macron zelf noemde die verklaring "nonsens". Macron richtte enkele weken geleden zijn eigen politieke beweging "En Marche" (Voorwaarts) op, die "noch links noch rechts" is.

Valls (r.) ging in hat parlement in discussie met zijn minister van Economie Macron (l.).
AFP Valls (r.) ging in hat parlement in discussie met zijn minister van Economie Macron (l.).

clash