Politieke crisis Malta om moordzaak journalist: twee ministers treden af

Daphne Caruana Galizia
REUTERS Daphne Caruana Galizia
De Maltese regering is in een crisis gestort door recente aanhoudingen in de zaak rond de dood van journalist Daphne Caruana Galizia. De stafchef van premier Joseph Muscat, Keith Schembri, en de minister van Toerisme Konrad Mizzi stapten vandaag op vanwege het onderzoek. De minister van Economische Zaken Christian Cardona zette zichzelf op non-actief; hij werd zaterdag verhoord.

Cardona zegt niets met de zaak te maken te hebben. Een woordvoerder van de minister laat weten dat het besluit is genomen “in nationaal belang”. Schembri is volgens politiebronnen ook verhoord in de zaak en er zou huiszoeking bij hem zijn gedaan. Galizia schreef geregeld over politici en corruptie en daarbij kwamen de namen van Schembri en Mizzi naar voren.

Opgeblazen auto

Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 bij haar huis in Bidnija in haar auto opgeblazen. De 53-jarige journaliste deed onder meer onderzoek naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta en naar hun betrokkenheid bij een schandaal dat door de Panama Papers werd blootgelegd. Drie mannen werden opgepakt en aangeklaagd. Zij zouden de springstof vervaardigd en tot ontploffing gebracht hebben. Wie achter hen zit, is nog onduidelijk.

Vorige week werd zakenman Yorgen Fenech opgepakt vanwege betrokkenheid bij de dood van Galizia. Dat gebeurde na de aanhouding van de vermeende tussenpersoon tussen het brein achter de aanslag op de journaliste en degenen die de moord daadwerkelijk uitvoerden.

Die tussenpersoon kreeg maandag gratie nadat hij informatie had gegeven. Die man overhandigde volgens lokale media onder meer geluidsopnames aan de autoriteiten. Een ingewijde zegt dat de opgepakte zakenman Fenech inmiddels een vergelijkbare deal wil sluiten. Hij zou al belastende informatie hebben gegeven over hooggeplaatste figuren en wil ook immuniteit voor strafvervolging.

Bekijk hier waarom Yorgen Fenech werd opgepakt: 

Keith Schembri
AFP Keith Schembri
Premier Joseph Muscat
AFP Premier Joseph Muscat1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Don Tessers

    Keihard schoon schip maken en elke betrokkenen lang veroordelen. Journalistiek moet alle vrijheid hebben voor onderzoek.