Politieke crisis in Italië: Salvini sluit coalitie met Berlusconi uit

Matteo Salvini.
EPA Matteo Salvini.
De ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Matteo Salvini heeft uitgesloten dat zijn partij een coalitie vormt met Forza Italia, de centrumrechtse partij van de voormalige premier Silvio Berlusconi.

"Ik zeg aan de vrienden van Forza Italia, die zeggen dat ze 'niet moeten samenwerken met de Lega' (...), dat we niets en iemand nodig hebben", verklaarde Salvini op een bijeenkomst in Conselve, nabij Padua, in het noorden van het land.

Salvini had op 8 augustus aangekondigd dat zijn partij zou breken met de anti-establishmentpartij M5S, omdat de regering die sinds juni 2018 aan de macht is, niet langer houdbaar zou zijn. Daarop besloot premier Giuseppe Conte op te stappen.

Vroegere aartsrivalen sluiten politiek akkoord

De Lega-leider riep op tot vervroegde verkiezingen, maar dat was buiten M5S en de centrumlinkse Democratische Partij (DP) gerekend. Die vroegere aartsrivalen kwamen woensdag tot een politiek akkoord rond Conte als leider van een nieuwe regering.

Salvini noemde die zet nog "een smerig spektakel" en riep president Sergio Mattarella op om verkiezingen te organiseren.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.