Politiechef verdedigt agenten die geesteszieke man afranselen

De politiechef van de Californische stad Salinas verdedigt de agenten die op een video te zien zijn terwijl ze een geesteszieke man met hun wapenstokken afranselen terwijl de man op de grond ligt. "De video is gruwelijk en aanstootgevend, dat geef ik toe. Maar je moet de context kennen", zegt politiechef Kelly McMillin. De arrestant liep een beenbreuk op.

Op de video is te zien hoe twee agenten een man slaan die op de grond ligt en vervolgens een andere groep agenten aankomt en ook deelnemen aan de ranselpartij. Een ooggetuige legde de beelden vorige week vrijdag vast met zijn telefoon.

"Hij viel zijn eigen moeder aan"
In een interview met lokale tv-zender KBTV, geeft poltiechef McMillin toe dat de video "gruwelijk en aanstootgevend" is, maar toch verdedigt hij zijn mannen. Het slachtoffer was volgens McMillin een "gewelddadige man" die zijn eigen moeder aanviel.

Geestesziek
De agenten werden opgeroepen omdat Jose Velasco al schreeuwend over de straat liep. Daarbij sprong hij over wagens en viel hij zijn moeder aan. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding, twee pogingen om hem te taseren mislukten. Volgens de agenten probeerde Velasco zijn moeder de weg op te duwen toen ze tussenbeide kwamen.

Velasco is geestesziek, zo meldde zijn zus. De agenten sloegen de man op het hoofd, op zijn rug en op zijn handen. McMillin zei dat hij weliswaar bedenkingen heeft bij het optreden van zijn agenten, maar roept de kijker op de omstandigheden van de arrestatie in hun context te zien.

Meth en alcohol
Nog volgens McMillin bekende de 28-jarige Velasco dat hij die dag meth (methamfetamine, een stimulerende drug, redactie) had gerookt en alcohol had gedronken.

"Als mensen deze video bekijken en boos worden omdat ze menen dat de agente een dakloze afsloegen, zeg ik dat ze slecht geïnformeerd zijn. Het ging om een zeer gewelddadige man die zijn moeder op straat sloeg, de wapens uit de holsters van de agenten trok de agenen ten probeerde te bijten en ze kopstoten probeerde te geven". Hij voegde er aan toe dat de drugs Velasco "ongelooflijk sterk" hadden gemaakt.

Gebroken been
Na zijn arrestatie werd Velasco naar het ziekenhuis gebracht. Hij had een gebroken been. Hij wordt beschuldigd van geweldpleging met een dodelijk wapen, geweldpleging tegen een agent die daarbij verwondingen opliep en het schenden van zijn probatievoorwaarden.