Politiechef San Francisco neemt ontslag nadat agent ongewapende zwarte vrouw doodt

De opgestapte politiechef Greg Suhr.
REUTERS De opgestapte politiechef Greg Suhr.
Het hoofd van de politie van de Amerikaanse stad San Francisco, Greg Suhr, heeft vannacht ontslag genomen nadat opnieuw een incident plaatsvond waarbij een agent van zijn korps een Afro-Amerikaan doodschoot. Dat heeft burgemeester Ed Lee aangekondigd, die het ontslag van Suhr had geëist.

De afgelopen maanden heeft de politie in San Francisco verschillende keren zeer gewelddadig opgetreden tegen Afro-Amerikanen. De Amerikaanse Justitie kondigde aan een onderzoek te openen nadat een agent een 26-jarige zwarte doodschoot.

Gisteren kwam ook een 27-jarige vrouw om het leven. De politie meldde volgens ABCNews dat het slachtoffer aan het stuur zat van een gestolen wagen. Tijdens een achtervolging werd ze door een politiekogel gedood. Er waren volgens de autoriteiten directe aanwijzingen dat de vrouw een wapen bij zich had of dat ze geprobeerd had om de politie aan te rijden tijdens de achtervolging, schrijft BBC.

In april gingen al vijf mensen in hongerstaking om het ontslag van de politiechef te eisen. Ze beëindigden die protestactie vorige week.

Burgemeester Ed Lee verklaarde gisteren dat het ontslag van Suhr mee zal helpen "om de stad te genezen".

Elk jaar vinden meer dan duizend fatale schietpartijen door de politie plaats in de Verenigde Staten. In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn de slachtoffers Afro-Amerikanen.