Politieagent gaat vrijuit na fatale wurggreep in New York

Na de dood van Garner gingen demonstranten in New York de straat op.
AP Na de dood van Garner gingen demonstranten in New York de straat op.
Een blanke politieman uit New York wordt niet vervolgd voor de dood van een ongewapende zwarte Amerikaan tijdens zijn arrestatie. Dat heeft een jury in de Verenigde Staten vandaag besloten, meldde de New York Times. Het nieuws is nog niet bevestigd door het gerecht. Minder dan twee weken geleden besliste een jury in Saint Louis (Missouri) een agent niet te vervolgen voor de dood van de eveneens ongewapende Michael Brown, in augustus in Ferguson.

De agent in New York, Daniel Pantaleo, zal zich niet moeten komen verantwoorden voor zijn confrontatie met de 43-jarige Eric Garner. Die werd op 17 juli aangehouden voor de illegale verkoop van sigaretten op straat. Garner verzette zich, en daarop werd hij door zeker vier blanke agenten tegen de grond geduwd. In een amateurvideo is te zien hoe een van hen, Daniel Pantaleo, Garner in een wurggreep neemt om hem tegen de grond te krijgen.

Garner, die een lang strafblad had, riep nog dat hij geen adem kon halen toen hij op de grond lag. Hij werd door de agenten tegen de grond gedrukt terwijl hij zijn armen in de lucht had gestoken. Hij verloor het bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis. De wetsdokter in New York noemde de dood moord.

Amerikaanse media trekken vandaag een vergelijking met Ferguson, waar in augustus de ongewapende achttienjarige Michael Brown werd doodgeschoten door agent Darren Wilson. Die werd daarvoor niet vervolgd, wat tot hevige protesten leidde. Brown werd door Wilson staande gehouden omdat hij sigaretten zou hebben gestolen.

Verboden
Na de dood van Garner gingen demonstranten in New York de straat op, maar de protesten bleven rustig. De New Yorkse politie maakt zich nu op voor nieuwe protesten. Pantaleo werkt op het moment voor de politie. Het is volgens de interne regels verboden om arrestanten in een wurggreep te nemen, en dus werd hij op non-actief gezet. Ook kan hij nog gestraft worden voor het overtreden van de politieregels.