Politie zet traangas in tegen manifestanten verboden betoging in Hongkong

Betogers in Yuen Long.
AP Betogers in Yuen Long.
De politie in Hongkong heeft zaterdag traangas afgeschoten naar manifestanten in het Yeun Long-district, die ondanks een verbod van de politie toch op straat zijn gekomen.

De manifestanten betogen tegen een omstreden uitleveringswet en tegen geweld tegen antiregeringsbetogers vorig weekend in Yuen Long. Vijfenveertig mensen raakten zwaargewond toen gemaskerde mannen in witte T-shirts de betogers met stokken en ijzeren staven aanvielen. Betogers zeiden dat bendes uit de wijk ingehuurd waren om de aanvallen uit te voeren. Ze verweten de politie niets te hebben gedaan om hen te beschermen.

De politie van Hongkong had betogingen voor zaterdag verboden omdat die volgens haar tot rellen kunnen leiden. De manifestanten legden het verbod echter naast zich neer en kwamen opnieuw massaal op straat.

Twee en een half uur na het begin van de manifestatie trad de politie op met traangas. Veel van de manifestanten waren voorbereid op rellen en hadden helmen, veiligheidsbrillen, maskers en medisch materiaal mee.

Honderdduizenden mensen manifesteren sinds weken in Hongkong tegen een wet die de uitlevering van verdachten van misdrijven aan China toelaat. De regionale regeringsleider Carrie Lam heeft de wet ondertussen “dood” verklaard, maar de manifestanten eisen dat ze formeel wordt ingetrokken.

De voormalige Britse kolonie is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Veel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vrezen dat die vrijheden steeds meer ingeperkt worden door Peking. 

EPA
REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.